Közélet

A reménytelenség rabjai lettek a magyar börtönökben ülő menekültek

Mostanság döbbent rá a brit média arra, hogy Magyarországon börtönbe vetik a menekülteket. Riport készült arról, miért embertelen a mostani rendszer.

Több mint ezer menekült várakozik a túlzsúfolt magyar börtönökben arra, hogy végre kiengedjék – írja a BBC. A többségében szír, afgán és iraki menekültek azután kerültek ebbe a helyzetbe, hogy tiltott határátlépés miatt, az új büntető jogszabályok szerint eljárás indult ellenük, sőt elmarasztaló ítélet született velük szemben, de a kitoloncolásnak nem engedelmeskedtek.

Ha engedelmeskednének is, a kerítés miatti tiltakozésképp Szerbia nem hajlandó befogadni egyetlen menekültet sem, akit kitoloncolnak. Így jelenleg 700 kiutasított menekült várakozik a magyar börtönökben, mellettük ott vannak kétszázan, akik még csak őrizetben vannak és a perükre várnak, valamint ötszázan, akiket idegenrendészeti őrizetbe helyeztek.

Jelenleg tehát több menekült van börtönökben, mint menekülttáborokban. A bebörtönzöttek dühösek és nem tudják, meddig kell a hűvösön lenniük. Egy helyen már éhségsztrájkba is kezdtek. A magyar büntetés-végrehajtás pedig nem igazán tud mit kezdeni a kormány által rálőcsölt feladattal.

NEMzeti konzultáció

A BBC riportere felemlegeti a nemzeti konzultációt is, amin el lehetett küldeni a bús francba a menekülteket. A nyolcmillió ívből egymillió érkezett vissza, a kormány ez alapján harsogja óriásplakátokon: “Az emberek döntöttek – az országot meg kell védeni!” A 12 gondosan megfogalmazott, a migránsokat, a munkát elvevő vírusos terroristáknak beállító kérdőív vált a kormány legitimációjává arra, hogy kerítést építsenek a határon vagy szigorítsák a Btk.-t.

Ugyan szeptember 15-re a szerb, október 16-ra a horvát határzár is elkészült, még akadnak menekültek, akik ezen keresztül másznak be a magyar területre. Zömüket elfogják, őrizetbe veszik, majd jönnek a BBC által politikai pereknek nevezett eljárások. Sok szegedi ügyvéd nem akar elvből részt venni ezeken a pereken, mások büszkék rá, hogy a migránsokat védik. Minden nap van tárgyalás, eddig kettő kivételével hétszáz migránst ítéltek kitoloncolásra. A többi bűnügyet elhalasztották vagy más bíróságra testálták.

Az egyik szír menekülttel beszélt a BBC riportere, Szamir Kajszún azt mondta, “nincs igazság Magyarországon, ez olyan, mint Szíria”. Őt is két évre kiutasították. A riporter szeretett volna elítéltekkel beszélni, de a hatóságok egymáshoz irányították, nem történt semmi. AZ ENSZ Menkeültügyi Főbiztossága szerint ez aránytalan büntetés, amire a menekülteket ítélik, de Kovács Zoltán szóvivő a szokásosat mondja:

a menekültek biztonságos országból érkeznek Magyarországra, és különben is, a kerítés elég erős jelzés, hogy illegálisan lépnek be, bűncselekményt követnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik