Közélet

Szijjártó: a dublini rendelet halott

A magyar külügyminiszter keményen reagált arra a német felvetésre, hogy oda küldenék a migránsokat vissza a németek, ahova először beléptek az EU-ba. Nem Görögországra gondoltak.

A dublini rendszer “halott”, mivel – kevés kivételtől eltekintve – senki sem tartja be a belépésre vonatkozó rendelkezéseit, emiatt a visszaküldésre vonatkozó szabályokat sem indokolt alkalmazni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek.

Arra döntésre reagált így, miszerint Németország ismét alkalmazza a visszaküldési szabályt a szírek esetében, tehát visszaküldené őket abba a tagállamba, amiben beléptek az EU területére. Kedden a német belügyminisztérium közölte: Berlin a menedékkérők visszaküldésére vonatkozó előírást valamennyi származási országgal, így Szíriával kapcsolatban is követi, a dublini rendszerben részt vevő uniós tagok közül pedig Görögországon kívül mindegyikkel kapcsolatban érvényesíti.

Szijjártó kiemelte, ha valaki elindul Szíriából Európa irányába, akkor fizikailag kizárt, hogy először Magyarország területén lépne be az unióba. Ezért Magyarországra egyetlen szírt sem indokolt visszaküldeni. Beszélt arról is, hogy az unióra nehezedő nyomás akkor nőtt meg, amikor német politikusok olyan felelőtlen nyilatkozatokat tettek, amiket egyes bevándorlók meghívásként értelmeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik