Közélet

Simicskó: nincs összefüggés a légierő balesetei közt

gripen baleset (Array)
gripen baleset (Array)
Három balesetet is elszenvedett a magyar légierő gépe az utóbbi egy évben, de nem rendszerszintű a probléma. A honvédelmi miniszter szerint többet kellene repülniük a pilótáknak.

A hatósági vizsgálati eredmények szerint nincs összefüggés a Magyar Honvédség három repülőjének nyáron történt balesete között, rendszerszintű üzemeltetési problémát nem tártak fel – közölte a honvédelmi miniszter az Országgyűlési honvédelmi bizottságának szerdai ülésén.

Simicskó István elmondta, párhuzamosan több vizsgálat is indult, így részeredményekről tudott beszámolni. Ezek alapján közölte, a repülőgépek állapota és üzemeltetése terén nem tártak fel problémát. Ugyanakkor kiderült, hogy az első balesetben érintett gép vezetőjének repülési ideje – bár jártassága megfelelt az elvárásoknak – az azt megelőző fél évben rendkívül alacsony volt.

A miniszter szerint az látható: az Összhaderőnemi Parancsnokság 2006-os átszervezése a légierő szempontjából hátrányos volt. A jövőre nézve elsődleges feladatok között emelte ki a Magyar Honvédség légierős kiképzésének erősítését, több kiképzési eszköz rendszeresítését, és a pilótakiképző országokkal való együttműködés erősítését – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik