Közélet

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára tájékozódott

A kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás helyzetéről tájékozódott és magyar nyelvtankönyveket adott át magyar nyelvet oktató ukrán iskoláknak kedden Beregszászon Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára.

Kétnapos kárpátaljai látogatásának első állomásán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Czunyiné Bertalan Judit találkozott a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) és a felsőoktatási intézmény vezetésével. A szakemberek tájékoztatták az államtitkárt a kárpátaljai magyar oktatás problémáiról, közte a térség magyar iskoláit sújtó tankönyv-, diák- és tanárhiányról. A szakmai szervezet vezetői köszönetet mondtak a kárpátaljai magyar oktatásnak és pedagógusoknak nyújtott széleskörű magyar kormánytámogatásért.

A megbeszélés után Czunyiné Bertalan Judit ünnepélyes keretek közt az EMMI támogatásával készült ezer magyar nyelvtankönyvet adott át 25 olyan kárpátaljai ukrán iskolának, amelyekben az idei tanévtől kezdve – szabadon választott hivatalos tantárgyként – mintegy 800 diáknak oktatják a magyart mint idegen nyelvet. Az ukrán oktatási minisztérium által jóváhagyott könyvek egy részét a Kárpátalján működő 43 vasárnapi iskola kapta.

Az átadási ünnepséget követően a köznevelésért felelős államtitkár a sajtónak nyilatkozva történelmi pillanatnak nevezte a kárpátaljai pedagógusok közreműködésével készült magyar nyelvtankönyvek eljuttatását a régió ukrán iskoláiba. Szerinte “a magyar mint idegen nyelv elsajátítása a velünk együtt élő közösségek számára a magyar kultúra, a hagyományok, a történelem ismeretét is jelenti, ami hozzájárul egymás megismeréséhez elfogadásához”. Úgy vélte, ez a megismerés és tudás hosszabb távon elősegíti a régió felemelkedését, s ezáltal a magyarság megmaradását is szolgálja.

Czunyiné Bertalan Judit kárpátaljai látogatása szerdán a Munkácsi járásban és Ungváron folytatódik, ahol iskolákat keres fel és találkozik Kárpátalja megye közoktatási vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik