Orbán Viktor focizik (Array)
Közélet

„Magyar Focialista Köztársaság”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 09. 12:00

A kötelező iskolai focioktatásról az Együtt országgyűlési képviselője nem akart elhamarkodottan ítélkezni.

Szabó Szabolcs rászánta az időt, alaposan átnézte az EMMI rendelet készülő módosítását, valamint az ahhoz kapcsolódó hatásvizsgálati lapot.

A helyzet az, hogy nem lenne általános és kötelező tantárgy a foci.

Az ellenzéki politikus szerint a rendelet 7. melléklete módosulna úgy(címe: A miniszter által egyes iskolatípusra, pedagógiai szakaszra, tantárgyra, vagy egyes sajátos köznevelési feladat teljesítéséhez készített kerettantervek), hogy a mindennapos testnevelés keretében heti két órában jelenne meg a foci oktatása.

Az ördög a részletekben

Ugyanakkor a rendelethez tartozó melléklet struktúrájából az látszik, hogy ez nem elszigetelt, szórványos lehetőség lenne szó, hiszen a hatásvizsgálati lap azt írja,

hogy 400.000 gyereket, és 8.000 pedagógust érintene a rendelet módosítása.

Nagyjából minden harmadik gyerek focit tanulna heti két órában az országban, vagyis igen széles körben számolnak a focival tornaórákon. Önmagában még ez sem lenne gond, de az ellenzéki képviselő úgy látja, először meg kellene teremteni a mindennapos testnevelés infrastruktúráját.

Ha lesz majd mindenhol elég tornaterem, akkor lehet gondolkodni ilyen széles körben egy sportág bevezetéséről a közoktatásba.  A tornatanárok nem szakedzők. Nagyobb kárt okozhatnak, ha felkészületlenül akarják megtanítani a játék alapjait, mintha rábíznák a klubokra az utánpótlás képzést. Ha mindenáron be akarják vezetni, tömegesen kell tanfolyamokat indítani 8000 pedagógusnak.

Értem én, hogy Orbán világában a foci a minden, de nem lenne jobb inkább azon morfondírozni az EMMI-ben, hogy miként lehetne olyan közoktatási rendszert kialakítani, ami jobb minőségű oktatást eredményezne?

Szabó szerint azzal kellene inkább foglalkozni, miként küzdhetné le a családból hozott hátrányokat egy gyerek. Jelenleg a közoktatási rendszer ezt nem teszi lehetővé, ezért zárulnak le a társadalmi mobilitás előtt a kapuk. A szegény, hátrányos helyzetű gyerekeknek esélyük sincs olyan tudást szerezni, amely révén szüleiknél magasabb végzettsége, biztosabb jövője lehetne.

A mai közoktatási rendszer egy kasztrendszerbe csontosítja be a társadalmat. Na ez a szégyen, és nem az, hogy nem tudnak egy egyeneset rúgni a labdába.

Mégis kötelező lehet

Egyelőre valóban csak választható tantárgy lesz a labdarúgás, de a kormány hosszabb távú terve igen­is az, hogy kötelezővé teszi – írja a Bors, amely az MLSZ-től megtudta: az általános és középiskolákban is kellene focizni. A lapnak Sipos Jenő szóvivő azt mondta, hogy az MLSZ üdvözli a kezdeményezést, részt vesz az egyeztetésekben.

Egyelőre ott lesz választható a foci, ahol a lehetőségek ehhez biztosítottak. A 2016– 2017-es tanévben aztán felülvizsgálják, bekerülhet-e a nemzeti alaptantervbe, s mikortól lehet kötelezővé tenni.

Arra fölvetésre, hogy nem minden testnevelő alkalmas a focioktatásra, a szóvivő azt válaszolta, jövőre elindul a továbbképzésük, mégpedig az MLSZ bevonásával. Kozák Márton szociológus korábban a Magyar polip – a posztkommunista maffiaállam című kötet első részében arról írt, hogy a magyar fociban laboratóriumi tisztasággal jelenik meg az a társadalmi modell, amire a kormányfő vágyik. “Komoly autokrata nem keveri a magánszférában szolidan űzött szenvedélyt a politikával” – írta „A Keresztapa focija címmel. Szerinte a „posztkommunista maffiaállam első embere olyan sportrajongó, aki nem állhatja a tiszta versenyt, a fair playt”.

Kukorelly Endre író lapunknak korábban azt mondta: éppen az a baj, hogy a kormányfő a focit választott. Viktor úgy tudja, legjobb, ha nála van a labda. Nem csapatjátékos, nem passzolós fajta. Az ilyen pedig nem jó futballista, ha ügyes, tehetséges is. Inkább bokszolónak, vívónak való.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.