Közélet

Határozott nemet mondanak a tanárok az etikai kódexre

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt állítja, törvényekben van leszabályozva minden, tök fölösleges még egy etikai kódexet is a tanárok nyakába varrni.

Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a nemzeti pedagóguskar hétvégén tartandó közgyűlésének résztvevőit, hogy utasítsák el az etikai kódexet.

Mendrey László, a szervezet elnöke hétfői levelében úgy fogalmazott: a megalkotói által legnagyobb jóindulattal létrehozott kódex a pedagógustársadalom heves ellenérzéseit váltotta ki. A módosítások ugyan tompít(hat)nak a leginkább kifogásolt passzusokon, a kódex egészének tartalmát, szellemiségét, megítélését azonban nem módosítják – írta.

A hazánkban érvényes jogrend – az élet minden területén – körültekintően gondoskodik a kötelezettségek teljesítésének számonkérhetőségéről, és a jogok érvényesülésnek feltételeiről. Nincs ez másképp a közoktatás területén sem. Indokolatlan a szabályok duplikálása, felülírása – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Gyakorló pedagógusként, a PDSZ elnökeként, arra kérte a levélben a résztvevőket, hogy ne legyen “póráz” a mindenkori kormányzat kezében, és ne rakjanak “szájkosarat” a saját fejükre. Az etikai kódex elvetését kérte nyílt levélben november 4-én a Pedagógusok Szakszervezete is. A kódex a nemzeti pedagóguskar november 14-i küldöttgyűlésének napirendjén szerepel – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik