Közélet

Egy jó cigányvicc mindig segít, csak a nyomoron nem

Ózdon jártunk, ahol láttuk a mélyszegény reménytelenséget, az épülő reményt és a romavicceken nevető, évértékelőt hallgató közönséget. Videós beszámoló.

Az átlagos pesti a 25-ös főúton ér el Ózdot. Hodoscsépány városrész egyszerű, kelet-magyarországi, falusias terület, semmiben nem üt el a környék falvaitól, amin átjövünk, se Arlótól, se Járdánházától, se Borsodnádasdtól (na jó, ez utóbbi város). Aztán egyik pillanatról a másikra megérkezünk az igazi Ózdra, ami már így első pillantásra is két arcot mutat.

Van egyfelől a szocializmus martaléka: a brutál tízemeletes tömbök, a lapostetős közértek és a pusztuló ipari hagyaték, a gyárövezet. Van másfelől a sok felújított középület és köztér.

Janiczak Dávid, a Jobbik polgármesterének évértékelőjére jöttünk le Ózdra. Janiczak eddigi regnálása olyan, mint maga a város, erős kettősség jellemzi: egyfelől ott van az örökség, egy lepusztult, bedőlt nehéziparú várost kell felrázni (13 ezer embert foglalkoztatott anno a vasgyár). Janiczak el is ért már eredményeket, de lépten-nyomon szembesülnie kell a megoldandó problémákkal is.

Kamerák és no budi

Fonák volt már az is, hogy a város leghírhedtebb utcájától, a Hetés teleptől kb. két saroknyira, a felújítással építészeti díjat is nyert Olvasó nevű kultúrházban tartotta Janiczak az újonnan bevezetett évértékelőt. Beszéltünk hétesiekkel és a polgármesterrel is, akik eltérően festették le a helyzetet.

A Hétest döntően romák lakják, akik sorolták a panaszokat. Visszatérő név volt Bódis Kriszta dokumentumfilmesé, aki éveken át patronálta a telepet, alapítványokon keresztül olyan projektet hozott létre, ami a rendszerváltás óta egy önkormányzatnak se sikerült:

  • lett feltöltőkártyás villanyóra a házakban,
  • felújították a balesetveszélyes tetőket, lépcsőket,
  • rendezték a közterületeket,
  • elintézték a rendszeres szemétszállítást és szippantást,
  • és a legfontosabb, amit mindenki hiányol: létrehozták a fürdőházat, ahol a komfortmentes lakások lakói lezuhanyozhattak, moshattak.

Bódist az előző fideszes városvezetés azonban elűzte, a mosóház lelakatolva, a kút vize szennyezett, a budikat ezer éve nem szippantották ki. Janiczakkal más a helyzet a telepen: akadt olyan, aki elégedett vele, mert legalább van közmunka a városban. Persze itt bejöttek a panaszok is: előkerült a vitás ügy, miszerint kamerákkal, sőt drónokkal figyeltetik a közmunkásokat, akiket a szadista felügyelők olykor vécézni se engednek el munka közben.

A hétesiek szerint a rendőrök is vegzálják őket olykor. Ha nincs lámpa a biciklin, megkérdezik: “hány éves vagy?” és annyi ezer forint a büntetés. Bódis távozása óta ismét csak hetente egyszer viszik el az egyetlen szemeteskonténert, így a telep úszik a mocsokban. Persze ki-ki próbál valahogy megélni az átlag havi 50 ezerből, van aki is disznót tart (több portáról hallottunk föl-fölharsanó röfögést, sőt egy sertést meg is vakarhattunk
egy büszke gazda jóvoltából).

Summa: a hétesiek nem látják a jelét az óriási javulásnak, az ő életük ugyanúgy csordogál a nyomor medrében tovább.

Mondok egy cigányviccet

A belvárosban már pozitívabb véleményekkel találkoztunk, alapvetően a többség érzi, hogy javul a közbiztonság, ami Janiczak és a Jobbik fő ígérete volt a párt mintavárosában. A többi projekt persze túlzottan hosszútávú, de alapvetően egyik megszólaló sem érezte gondnak, hogy a szélsőjobb párt meglehetősen fiatal és tapasztalatlan politikusa került egy ekkora város élére.

Janiczak egy sajtótájékoztatóval kezdett, amin elmondta, új műfaj lesz a városban az évértékelő, “ami nem iránymutatá, hanem tényszerű lesz”. Szerinte a választási programja – amit a Fidesz túl drágán megvalósíthatónak talált – már vagy megvalósult vagy elindultak a munkálatok. Már itt elmondta egy nagy tervét, hogy az ózdi fiatalokat itt akarja tartani, győzködi a hetedik-nyolcadikos általános iskolásokat, hogy helyi középiskolában tanuljanak, és a Miskolci Egyetemmel is tárgyalnak, hogy legyen felsőoktatás a városban. Terveznek zöldmezős ipari parkot és 1200 fölé emelnék a közmunkások számát.

janiczak (Array)
Janiczak Dávid

A 24.hu kérdésére azt mondta, a telepiekkel az a gond, hogy nem fizetnek szemétdíjat (egy lakó szerint 5400 forint lenne ez az egy konténerért), és nem is oda dobják a szemetet, ahova kéne. Szerinte fel kéne az ottniaknak fogni, hogy mindenki a saját életéért felelős.

Azt látnám, hogy ahelyett, hogy az irodám ajtaját döngetik segélyért, inkább a könyvtár ajtaját vernék tudásért.

Az évértékelőre beugró nélkül lehetett bejutni, Ózd teljes krémje eljött, egy gombostűt sem lehetett elejteni a méretes színházteremben. A kiöltözött vendégek csendben figyelve hallgatták Janiczakot, aki lendületesen sorolta a háta mögött vetített prezentáció számait és eredményeit. Egyedül a cigányos-standupos poénoknál harsant némi nevetés, a polgármester ugyanis sok adomát húzott elő a tarsolyából. És akkor az elért eredmények a teljesség igénye nélkül:

  • Az első lépéseket, az alapozást megtették: meglett a többség a képviselő-testületben három egykori fideszes képviselő frakcióból való távozásával. Végrehajtották a szerkezeti átalakításokat is, de nem voltak politikai tisztogatások, egy fontos városi szerv élére pl. MSZP-s politikus került.
  • Janiczak rengeteget kommunikál a városlakókkal, négy e-mail fiókot létesítettek erre és Janiczak a Facebook-oldalán naponta beszámol a fejleményekről.
  • A közterület-felügyelőkből rendészek lettek, a jobbikos Városőrség megszűnt, kétfős lovasjárőri egységet szereltek fel, területbejárásokat és fórumokat tartanak a rendőrséggel közösen a közbiztonságért. Ezt adatokkal is illusztrálta, ami látványos volt, de 2014 teljes éves adatait 2015 első tíz hónapi adataival összevetni nem feltétlen hiteles (bűncselekmények: 1036 vs. 856, lopások: 485 vs. 319). Később hozzátette, az összes ózdi helyi buszt bekamerázzák.
  • Egyre több a közmunkás a Start program miatt, bár a “szélsőliberális sajtót” okolta azért, hogy több ellenőrzést is kaptak a nyakukba (ld. kameraügy).
  • Ózd szerinte tisztább, mint Brüsszel, ahol az Európai Parlament mellett is hajléktalanok tanyáznak.
  • Új lakásrendeletet alkottak, amivel ki tudják tenni az önkormányzati szociális bérlakásokból a tartozások nagy felhalmozóit. Szerinte gond volt, hogy “Ózdon utcák tűntek el”, mert a lakók lebontották az épületet, eladták az anyagot, majd új lakást igényeltek. Kidobni senkit sem akarnak az utcára, a kilakoltatásig szerinte rengeteg lehetőségük van a tartozóknak, akár a részletfizetés is. A Velencetelephez hasonlóan pályázati pénzből fel akarják újítani a többi hasonló nyomortelepet is.
  • Az áramlopásokkal is próbálnak valamit kezdeni, mert amit a romák alkalmaznak, “azok nem ÉMÁSZ-féle bekötések, hanem Gazsi-féle bekötések”. Ha már cigányság, beszélt arról is, miért vállalnak a romák annyi gyereket egy egyszobás lakásba. ” Van szabály a halak akváriumban tartására is” – utalt az állatvédelmi jogszabályokra. Ezen a ponton vidám kacajok söpörtek végig a nézőtéren.
  • Az eddigi legnagyobb eredményeket Ózdon azonban a kormányzat valósítja meg: a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDa) megkapta a volt vasgyár nagy területét, ahol óriási revitalizáció zajlik, a közmunkaprogram állami pénzből megy és a börtönt is állami kasszából fizetik (bár a pályázás sikere a városvezetés érdeme).

Janiczak útja

A Jobbik polgármestere, a lengyel gyökereire büszke Janiczak Dávid gyorsan lett a város vezetője. Tavaly ősszel hajszál híján verte meg az addigi fideszes polgármestert, aki ezért újraszámolást követelt. Ezt megtették, érvénytelenítették az eredményt és november 6-án újra kellett szavazni. Janiczak ekkor már nagy fölénnyel győzött, Ózd központjában pedig népünnepély fogadta a jobbikos városvezetőt. A képviselő-testületben azonban 8 fideszes, 5 jobbikos és 1 MSZP-DK-s foglalt helyet, ami lebénította a várost. Azonban három fideszes elhagyta a frakciót, azóta átmennek az indítványok.

Helyreigazítás

Az internetes portálunkon 2015. november 7-én „Egy jó cigányvicc mindig segít, csak a nyomoron nem” címmel megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy Ózdon drónokkal figyeltetik a közmunkásokat, akiket a felügyelők olykor vécézni sem engednek el. A valóság ezzel szemben az, hogy Ózd városában a közmunkásokat senki nem figyeli meg drónokkal, a munkavégzésük során pedig minden vonatkozó jogszabályt maradéktalanul betartanak az illetékes szervek.

Azt a valós tényt, hogy a Városőrség Janiczak Dávid hivatalba lépését követően megszűnt, a szerv „jobbikos Városőrség” –ként való aposztrofálásával abban a hamis színben tüntettük fel, hogy ezt a szervezetet Janiczak Dávid polgármestersége idején hozta volna létre a Ózd Város Önkormányzata. A valóság ezzel szemben az, hogy a Városőrséget az előző városvezetés állította fel, az már akkor is jogellenesen működött, és megszüntetésére ezen állapot felszámolása érdekében került sor.

Valótlanul állítottuk, továbbá azt is, hogy Janiczak Dávid polgármester az évértékelő beszédében a bűncselekmények száma csökkentésének bemutatásakor 2014 teljes éves adatait 2015 első tíz hónapi adatival vetett össze. A valóság ezzel szemben az, hogy Janiczak Dávid polgármester az évértékelő beszédében kiemelte, hogy az összehasonlítás a két év azonos időszakára vonatkozik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik