Közélet

Csaknem az egész országban veszélyes a köd, a szmoghelyzet sem enyhül

Citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat négy (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg ) megye kivételével az egész országra a tartós, sűrű köd miatt péntek éjfélig.

Pénteken az Alföld nagyobb részén hosszabb ideig, délkeleten és északnyugaton a Duna mentén tartósan megmarad a köd. Az ország más területein gyorsan kitisztul az idő, kisüt a nap. A ködös tájakon előforduló szitáláson kívül csapadék nem várható. Gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan ködös részeken 4, 8, a napos területeken 10, 16 fok között alakul. Késő este -2, +8 fok közé csökken a hőmérséklet. Orvosi szempontból fontos, hogy pénteken hazánktól északra egy gyenge hidegfront vonul el, ami az időjárási hatásokra igen érzékenyek között kiválthat tüneteket. Az ország nagy részén nem várható számottevő légmozgás, ez nem kedvez a légszennyező anyagok elkeveredésének, így főleg az éjszakai, reggeli órákban magas lesz a szálló por mennyisége. Emiatt sokaknál asztmatikus rohamok léphetnek fel, halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek. A párás idő miatt szaporodhatnak a hurutos jellegű légzési panaszok is.

Szombaton derült, napos, és borult, párás területek egyaránt lesznek, de fokozatosan zsugorodik a ködtakaró. Nyugat felől átmeneti felhősödés várható. Helyenként – főleg északon – kisebb eső is előfordulhat. A déli, délnyugati szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 12 fok között valószínű. A ködös helyeken 5 és 7, nyugaton akár 14 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Csak vasárnaptól várható érdemi javulás a levegő minőségében. A napokban több helyen megemelkedett a szálló por (PM10) koncentrációja, helyenként az értékek a  riasztási küszöböt is elérik. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön közölte, hogy Pécsen veszélyes, további kilenc városban, köztük Budapesten egészségtelen a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt. Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a felsorolt településeken élők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást kerüljék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a következő napokban csak mérsékelt légmozgás várható, de vasárnap időnként megélénkülhet a szél, akkortól várható javulás a levegő minőségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik