Közélet

Magánügyben utazik Amerikába Colleen Bell, de Nulandhoz is benéz

Elizabeth Webster, az amerikai nagykövetség szóvivője arról tájékoztatta az Origót, hogy Colleen Bell „régóta tervezett, személyes látogatásra utazik az Egyesült Államokba.” A szóvivő azt is elmondta, hogy a nagykövet kihasználja majd az alkalmat, hogy találkozzon kollégáival, mielőtt visszautazik Budapestre.

Korábban a Magyar Idők arról írt, hogy Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkár rendelte haza konzultálni Bellt, mivel konfrontatívabb jelenlétet vár el a diplomatától. Az Origo forrásai szerint viszont teljesen természetes, hogy egy Európában dolgozó nagykövet találkozik Nulanddal, ha Amerikában jár, még ha magánútra érkezik is vissza. Victoria Nuland ötven nagykövet főnöke, folyamatos kapcsolatban áll munkatársaival, Colleen Bell is minden alkalommal látogatást tesz a washingtoni külügyminisztériumban, ha hazautazik.

Az Index névtelen, de jól értesült  forrásai szerint a Magyar Idők “erősen kamugyanús” információi mögött nem állhat amerikai diplomáciai forrás, azt egyértelműen hazugságnak tartják. A portál úgy tudja, hogy Colleen Bell amerikai útját már a Corvinus Egyetemen elhangzott, nagy visszhangot kiváltó, kritikus hangvételű beszéd előtt betervezték, sőt: éppen azért kellett akkor a pulpitusra lépnie a nagykövetnek, hogy utazása előtt letudja az ügyet.

A 24.hu külügyminisztériumi forrása szerint a tárca az első pillanattól fogva erős fenntartásokkal fogadta a Magyar Idők cikkét, főleg, miután Szijjártó Péter a nagy vihart kavaró beszéd után személyesen találkozott az amerikai nagykövettel. Úgy tudjuk, Colleen Bell nem jelentette be előre, hogy hazautazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik