Közélet

Lemondott a román miniszterelnök a tűzvész miatt

A román miniszterelnök azzal indokolta lemondását, hogy megteszi a gesztust, amit elvárnak tőle. Kedd este tízezrek tüntettek a kormány ellen Bukarestben. Victor Ponta ellen közben eljárás folyik korrupció miatt, egy német parlamenti küldöttség sem akart már vele találkozni.

A bukaresti kormánykoalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea jelentette be, hogy Victor Ponta román miniszterelnök a nap folyamán bejelenti lemondását. Dragnea szerint délután 1 órakor jelentik be, ki lesz az új miniszterelnök.

FRISS: Ponta benyújtotta lemondását.

Ponta Mircea Dușă védelmi minisztert javasolja átmeneti kormányfőnek.

Ponta kormánya és a korrupció ellen 25 ezren tüntettek kedd este Bukarestben azután, hogy múlt pénteken tűzvész tombolt egy szórakozóhelyen. Eddig 32-en haltak meg és száz fölött van a sérültek száma, az egész pedig elkerülhető lett volna, ha a hatóságok ellenőrzik a helyet. Emiatt a tüntetők a kerület vezetőjének lemondását követelték, de hamar a korrupció és a kormány elleni tiltakozássá fajult a demonstráció.

 

Kapzsiság és felelőtlenség

A Transindex erdélyi hírportál szerint Ponta azt mondta, megteszi azt a gesztust, amit a tragédia után elvárnak tőle, lemond az egész kormánnyal együtt. A most már csak ügyvivő kormányfő hozzátette:

Az elmúlt napokban az összes erőforrásunkkal segíteni akartuk az áldozatokat, és megköszönöm minden tűzoltónak, orvosnak a segítségét.

Szerinte a fő bűnös az ügyben a kapzsiság és felelőtlenség, amiket meg kell szüntetni, hogy megelőzzék a hasonló tragédiákat.

Szakértők szerint nagy jelentősége van annak, hogy Ponta előremenekült, és egyből lemondott a tüntetés másnapján. A góliáti korrupcióellenes küzdelmet folytató Romániában szerintük az új generációknak kell rendet tenni (és bevégezni a korrupcióellenes ügyészség harcát).

Persze Ponta szájából elég furcsán hangzanak a korrupciót ekéző lózungok, miközben ellene is zajlik eljárás. A miniszterelnököt okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állították bíróság elé. Múlt pénteken, épp a halálos tűzvész idején tárgyalt Bukarestben egy német parlamenti küldöttség, vezetőjük Günther Kirchabum közölte, Pontának épp más szervezetekkel van tárgyalnivalója, ők így kihagyják a találkozót.

Kép: Maiepontaprimministru.com
Külön honlapot készítettek annak, hogy kiírják, kormányfő-e még Victor Ponta. Hamar átírták NEM-re a választ. Kép: Maiepontaprimministru.com

Az elég erős diplomáciai jelzéssel épp arra utaltak, hogy mindent átsző a korrupció Romániában, ezért nem tudtak eddig a schengeni övezethez sem csatlakozni. Kirchbaum Christian Wulff egykori német államfőt hozta fel példának, aki azonnal lemondott, amint a korrupciónak csak a gyanúja felmerült, még bőven a bírósági eljárás előtt.

A romániai magyarok egyik pártja, az RMDSZ szerint Ponta lemondása után elképzelhetetlen, hogy a szocdemek alakítsanak megint kormányt. “Nem látom elképzelhetőnek, hogy a mostani koalíció egy új miniszterelnökkel tovább kormányozzon. El tudom képzelni, hogy a mostani ellenzékből alakuljon kormány, vagy hogy kisebbségi kormány alakuljon, vagy hogy esetleg egy technokrata kormány alakuljon. És el tudom azt is képzelni, hogy előre hozott választások következzenek” – mondta Kelemen Hunor pártelnök, aki az államfőre bízná a döntést.

Ponta sztorija

A 43 éves politikus volt kosárlabda- és ralibajnok, jogi diplomát szerzett, majd a főügyészségnél kezdett dolgozni. Adrian Nastase kormánya alatt már államtitkár lett, miközben ledoktorizott nemzetközi jogból és belendült a politikai karrierje. Többször volt parlamenti képviselő és kisebb minisztériumokat is rábíztak.

2010-ben választották a Szociáldemokrata Párt elnökévé, majd Mihai Razvan Ungureanu kormányának gyors bukása után őt kérték fel kormányfőnek. Ponta szerette a konfliktusokat, összeveszett Traian Basescu korábbi elnökkel, a magyar kormánnyal a kerítésépítés és a székely autonómia miatt, valamint látványosan eltávolodott az oroszoktól az ukrajnai konfliktus után.

Ponta nagy kudarca volt, hogy az elnökválasztáson megverte őt Klaus Iohannis, ráadásul úgy, hogy látványosan akadályozták a külföldön élő románok voksolását.

Repülnek a fejek

A lap szerint Ponta egyik utolsó intézkedése az volt, hogy leváltotta az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjét, Marius Duncát, mert nem ellenőrizték a klubot. Dunca szerint csütörtökön az árak miatt kihívták őket a helyszínre, de nem volt ott senki, így értesítést hagytak. A tragédiában nem tartja felelősnek a szervezetét.

Időközben benyújtotta lemondását Cristian Popescu Piedone, a IV. kerület polgármestere is, aki a tragédia utáni nyilatkozatai miatt is elnézést kért. “Amikor emberek ezrei követelik az utcán a lemondásodat, és más ezrek ugyanezt a közösségi oldalakon, akkor néha jó dolog rájuk hallgatni” – írta közleményében Piedone.

Cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik