Budapest, 2015. június 16.
Fekete György, a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke (j2) és Andy Vajna kormánybiztos (j) a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatõr 85. születésnapja alkalmából rendezett fogadáson a budapesti Ludwig Múzeumban 2015. június 16-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Közélet

Fekete Györgyöt naggyá teheti a Fidesz, ő oszthatja a pénzt a kultúrára

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 03. 07:06

Kétharmados többségbe kerülhet a Magyar Művészeti Akadémia és a kormány a Nemzeti Kulturális Alap minden pénzosztó testületében.

Már novemberben megtárgyalhatja a kormány azt a tervezetet, aminek értelmében a Fekete György által elnökölt Magyar Művészeti Akadémiát megkerülhetetlenné tennék a Nemzeti Kulturális Alap művészetfinanszírozási döntéseiben, írja a Népszabadság.

Ha elfogadják a törvényt, a lap szerint az akadémiának az egyes művészeti kollégiumokban ugyanannyi, összességében pedig jóval több beleszólása lesz a művészeti pénzek elosztásába, mint az összes többi szervezetnek együttvéve.

Az NKA az állami kultúrmecenatúra meghatározó szervezete, 2015-ös költségvetése nagyjából 9 milliárd forint, ennek egy részét a működési költségek emésztik fel, ám így is több mint 7 milliárdot oszthat el a kultúra és a művészet pályázati támogatására.

A bizottságokba és a támogatási igényekről döntő művészeti szakmai kollégiumokba a jövőben nem az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat, hanem harmadukat a miniszter saját hatáskörben, harmadukat az MMA és csak harmadukat a többi művészeti szervezet.

Ha átmegy a törvény, akkor az MMA szava számíthat majd, Fekete György nélkül „alig lehet majd állami támogatást szerezni művészeti projektekre” a Népszabadság szerint. További biztosítékok is érkezhetnek, az alap elnöke ugyan továbbra is a miniszter lesz, de az alelnök kinevezéséhez ki kell kérnie az MMA elnökének véleményét.

A tervezett módosításokról társadalmi egyeztetés egyelőre nem volt, csak az MMA-val konzultáltak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.