Budapest, 2015. június 16.
Fekete György, a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke (j2) és Andy Vajna kormánybiztos (j) a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatõr 85. születésnapja alkalmából rendezett fogadáson a budapesti Ludwig Múzeumban 2015. június 16-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Közélet

Fekete Györgyöt naggyá teheti a Fidesz, ő oszthatja a pénzt a kultúrára

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 03. 07:06

Kétharmados többségbe kerülhet a Magyar Művészeti Akadémia és a kormány a Nemzeti Kulturális Alap minden pénzosztó testületében.

Már novemberben megtárgyalhatja a kormány azt a tervezetet, aminek értelmében a Fekete György által elnökölt Magyar Művészeti Akadémiát megkerülhetetlenné tennék a Nemzeti Kulturális Alap művészetfinanszírozási döntéseiben, írja a Népszabadság.

Ha elfogadják a törvényt, a lap szerint az akadémiának az egyes művészeti kollégiumokban ugyanannyi, összességében pedig jóval több beleszólása lesz a művészeti pénzek elosztásába, mint az összes többi szervezetnek együttvéve.

Az NKA az állami kultúrmecenatúra meghatározó szervezete, 2015-ös költségvetése nagyjából 9 milliárd forint, ennek egy részét a működési költségek emésztik fel, ám így is több mint 7 milliárdot oszthat el a kultúra és a művészet pályázati támogatására.

A bizottságokba és a támogatási igényekről döntő művészeti szakmai kollégiumokba a jövőben nem az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat, hanem harmadukat a miniszter saját hatáskörben, harmadukat az MMA és csak harmadukat a többi művészeti szervezet.

Ha átmegy a törvény, akkor az MMA szava számíthat majd, Fekete György nélkül „alig lehet majd állami támogatást szerezni művészeti projektekre” a Népszabadság szerint. További biztosítékok is érkezhetnek, az alap elnöke ugyan továbbra is a miniszter lesz, de az alelnök kinevezéséhez ki kell kérnie az MMA elnökének véleményét.

A tervezett módosításokról társadalmi egyeztetés egyelőre nem volt, csak az MMA-val konzultáltak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Image: 73483992, A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti Hősök terén, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepségen, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.