Közélet

Az EU hátráltatja a magyar csodát, a rezsicsökkentést

Uniós szabályokba is ütközhet, ha a nukleáris alapból finanszírozzák a rezsicsökkentést, ez derül ki a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) Indexnek küldött válaszából.

Azért kérdezett erre rá a lap, mert a Miniszterelnökség vitaanyagából az derült ki korábban, a tárca mérlegeli annak a lehetőségét, hogy a paksi nukleáris hulladék elszállítására, tárolására szánt pénzből inkább a lakossági áram árát csökkentenék 2017-ben.

Az RHK szerint az elkülönített állami pénzalap a radioaktív hulladék végleges elhelyezésének, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolásának, illetve az erőmű leszerelésével összefüggő feladatok finanszírozását biztosítja.

EU-s irányelv is előírja, hogy az a generáció fizesse meg a radioaktív hulladék elhelyezési költségét, amely az atomerőműben termelt villamos energiát használta, a végrehajtás kötelező a tagállamokra nézve.

A szennyező fizet elve szerint tehát a finanszírozási rendszernek olyannak kell lennie, hogy a radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelésére irányuló program végrehajtásához a feladatok felmerülésekor rendelkezésre kell állniuk a pénzügyi forrásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik