Közélet

Zugló adót vetne ki a telkekre és garázsokra

A kommunális adó visszafizetése miatt kiesett pénzt pótolják.

A zuglói önkormányzat nemrég fizette vissza a lakosoknak a 2012-ben kivetett kommunális adót, de a túl nagyra nőtt költségvetési lyukat valahogyan be kell tömni, ezért jövőre garázs- és telekadót vezetnének be – írja az Origo. A kommunális adó visszafizetése választási ígéret volt, 300-500 milliós léket ütött a büdzsén.

A garázs- és telekadótól nagyjából 300 millió forint bevételt várnak, és emelik az építményadót is. Felmerült, hogy az építményadót magánszemélyekre is kiterjesszék, de Karácsony Gergely polgármester szerint ez nagy társadalmi felháborodást okozna.

A Civil Zugló Egyesület vezetője szerint ugyanakkor az, hogy valakinek van garázsa, nem jelenti azt, hogy jómódú. Lehet egy nyugdíjasnak a 70-es években épített bódéja, ami után fizetni kell, miközben egy luxusautó parkolhat teremgarázsban, kikerülve ezzel az adózást. Várnai László szerint kaotikusan kivetett, a tisztességes önbevallókat sújtó adómizéria jöhet.

A tervezett telekadó 300 forint lesz négyzetméterenként, ami nem számít kirívóan magasnak a fővárosban. Az adóalanyok zömmel a kerület családi házas részében élő magánszemélyek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik