Közélet

Megszólalt a pécsi farkast kilövető igazgató: nem volt altatólövedék, túráztak a családok

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 02. 18:30

Közleményt adott ki Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója. A közlésre azért volt szükség, mert óriási felháborodást váltott ki, hogy éles lőszerrel lőtték ki az állatkertből megszökött farkast. A BAMA változtatás nélkül közölte a terjedelmes írást, ezért ide kell kattintania. Összegezve Szatyor Miklós érvelését:

Pénteken érkezett a farkas az állatkertbe Olaszországból, munkatársai egész nap szemmel tartották, rendellenességet nem tapasztaltak.A farkas a villanypásztorokat részben elszaggatva átmászott a kifutó a 2,5 méter magas kerítésén és kijutott az állatkert területére. Kollégái tereléssel próbálták visszafordítani az állatot, azonban a farkas így is a Nemzeti Park területére jutott. Azonnal értesítették a hatóságokat, amelyek arra jutottak, hogy mulasztás nem történt. Az állatkert környékére csalétkeket helyeztek ki, hogy az éjszaka folyamán esetlegesen visszatérni igyekvő állat jelenlétét észlelni lehessen.

Végzetes vasárnap

Vasárnap délután érkezett a riasztás a rendőrségtől, mely szerint a farkas a Tubes környékén tartózkodik – írja Szatyor Miklós. A rendőrség biztosította a helyszínt az állatkert dolgozóinak, az illetékes vadásztársaság hivatásos vadászának, a Duna-Dráva Nemzeti Park kollégájának kiérkezéséig.

Szatyor ekkor megkérte kollégáját, hogy telefonon értesítse a csapat többi tagját és tájékoztassa őket a farkas tartózkodási helyéről.

Ezt követően néhány lépéssel közeledni próbáltam a farkas irányába, aki tőlünk mintegy 50-60 méterre tartózkodott. A közeledésre az állat fenyegető magatartást tanúsított, hangosan morgott, ezért nem közelítettünk tovább. A döntő pillanat akkor következett, amikor az állat az erdő felé elindult.Mivel az altató eszközökkel rendelkező kollégák nem voltak a közelben, s nem értük el őket, az állat pedig nem is engedte, hogy megközelítsék, azonnal döntenem, mérlegelnem kellett

– írja az Állatkert igazgatója, aki döntött: éles lőszerrel lelőtte a farkast. Indoklása szerint „a döntés meghozatalakor figyelembe kellett venni a közeledő alkonyatot, a frekventált kiránduló területet és a lakott övezet közelségét.” Hozzáteszi: „baleset-, és életvédelmi okokból került sor a lőfegyver használatra, nem kockáztatva azt, hogy az állat újból szem elől tévedjen és esetlegesen valaki testi épségében kárt tegyen.”

Szatyor Miklós hangsúlyozza: őt és kollégáit is megviselték a történtek, azonban úgy gondolja, jó döntést hozott, mikor kilőtte a farkast, mivel a hatósági tiltás ellenére családok túráztak a Mecsekben.

A BAMA megtudta, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság az eset körülményeinek tisztázása érdekében feljelentés kiegészítést rendelt el. Úgy tudják: a rendőrség azt vizsgálja, hogy fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.