Közélet

Együtt: Tömeges választási csalásra készül a Fidesz-KDNP?

Az Együtt fölszólítja a Fidesz-KDNP kormányát, hogy haladéktalanul állíttassa le a Nemzeti Választási Iroda adatfrissítési akcióját, mert az a jelenlegi formájában – az elhibázott választási eljárási szabályok miatt – a 2018-as tömeges választási csalásokat legitimálja csak.

Az ellenzéki párt arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai szabályok szerint a külhoni, magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok regisztrációja 10 évig él. Így pedig újraregisztrálás nélkül is szavazhatnak több tízezren 2018-ban, függetlenül attól, hogy pontosítják-e a lakcímüket.

Elfogadhatatlan hibák

A jelenlegi törvények alapján minden ilyen, regisztrált választó számára 2018-ban küldeni fognak szavazólapot tartalmazó borítékot, függetlenül attól, hogy a Nemzeti Választási Iroda tudja-e, hogy az adott címzett elköltözött-e vagy netán elhunyt. Így szavazólapok tízezreinek útja válik teljesen ellenőrizhetetlenné, egészen a szavazatgyűjtő urnákig.

Az Együtt szerint a jogszabályban elfogadhatatlan hibák vannak. Követeljük, hogy a Fidesz-KDNP kormánya köszörülje ki a csorbát! Ehhez pedig vegyék figyelembe az EBESZ ajánlásait, és kezdeményezzenek róla összpárti parlamenti egyeztetést! A választási szabályoknak ugyanis szerintünk nem a mindenkori kormány, hanem a sokszínű magyar társadalom érdekeit és a demokráciát kell szolgálniuk.

Változtatni kell!

Az Együtt egyetért a határon túli magyarok választójogának biztosításával, és semmilyen jövőbeni jogfosztást nem támogat. De újraszabályozás szükséges. Az Együtt szerint a kétféle státuszú határainkon túl élő magyar állampolgárok számára azonos szavazási eljárásban kell biztosítani a szavazat leadásának jogát, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e Magyarországon állandó lakcímmel vagy nem.

A Fidesz-KDNP rossz kormányzásának köszönhetően ugyanis százezrek kényszerülnek külföldön munkát vállalni, akik most sokkal nehezebben, nem levél útján élhetnek alkotmányos jogukkal, hogy szavazzanak. Az Együtt szerint ezen változtatni kell, és a határon túli szavazatok befolyását más, korlátozó módon kell érvényesíteni a magyar választási rendszerben.

Az Együtt fölszólítja Orbán Viktor kormányát, hogy haladéktalanul állíttassa le a Nemzeti Választási Iroda adatfrissítési akcióját, mert az a jelenlegi formájában – az elhibázott választási eljárási szabályok miatt – csakis a 2018-as tömeges választási csalások lehetőségét készíti elő. Ez pedig nem a magyar emberek, hanem kizárólag a Fidesz-KDNP érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik