Budapest, 2015. június 11.
A Budapest +25 (választás, mindennapok) című, a Nyitott Levéltárak 2015 programsorozatban rendezett kiállítás a Budapest Főváros Levéltárában 2015. június 11-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Közélet

Együtt: Tömeges választási csalásra készül a Fidesz-KDNP?

24.hu
24.hu

2015. 11. 01. 08:51

Az Együtt fölszólítja a Fidesz-KDNP kormányát, hogy haladéktalanul állíttassa le a Nemzeti Választási Iroda adatfrissítési akcióját, mert az a jelenlegi formájában – az elhibázott választási eljárási szabályok miatt – a 2018-as tömeges választási csalásokat legitimálja csak.

Az ellenzéki párt arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai szabályok szerint a külhoni, magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok regisztrációja 10 évig él. Így pedig újraregisztrálás nélkül is szavazhatnak több tízezren 2018-ban, függetlenül attól, hogy pontosítják-e a lakcímüket.

Elfogadhatatlan hibák

A jelenlegi törvények alapján minden ilyen, regisztrált választó számára 2018-ban küldeni fognak szavazólapot tartalmazó borítékot, függetlenül attól, hogy a Nemzeti Választási Iroda tudja-e, hogy az adott címzett elköltözött-e vagy netán elhunyt. Így szavazólapok tízezreinek útja válik teljesen ellenőrizhetetlenné, egészen a szavazatgyűjtő urnákig.

Az Együtt szerint a jogszabályban elfogadhatatlan hibák vannak. Követeljük, hogy a Fidesz-KDNP kormánya köszörülje ki a csorbát! Ehhez pedig vegyék figyelembe az EBESZ ajánlásait, és kezdeményezzenek róla összpárti parlamenti egyeztetést! A választási szabályoknak ugyanis szerintünk nem a mindenkori kormány, hanem a sokszínű magyar társadalom érdekeit és a demokráciát kell szolgálniuk.

Változtatni kell!

Az Együtt egyetért a határon túli magyarok választójogának biztosításával, és semmilyen jövőbeni jogfosztást nem támogat. De újraszabályozás szükséges. Az Együtt szerint a kétféle státuszú határainkon túl élő magyar állampolgárok számára azonos szavazási eljárásban kell biztosítani a szavazat leadásának jogát, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e Magyarországon állandó lakcímmel vagy nem.

A Fidesz-KDNP rossz kormányzásának köszönhetően ugyanis százezrek kényszerülnek külföldön munkát vállalni, akik most sokkal nehezebben, nem levél útján élhetnek alkotmányos jogukkal, hogy szavazzanak. Az Együtt szerint ezen változtatni kell, és a határon túli szavazatok befolyását más, korlátozó módon kell érvényesíteni a magyar választási rendszerben.

Az Együtt fölszólítja Orbán Viktor kormányát, hogy haladéktalanul állíttassa le a Nemzeti Választási Iroda adatfrissítési akcióját, mert az a jelenlegi formájában – az elhibázott választási eljárási szabályok miatt – csakis a 2018-as tömeges választási csalások lehetőségét készíti elő. Ez pedig nem a magyar emberek, hanem kizárólag a Fidesz-KDNP érdeke.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.