Közélet

Orbán Viktor a mai zilált Európáról, és az egyházi iskolákról oktatott

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 31. 15:13

A kormányfő kunszentmiklósi beszédének íve az első bencés iskoláktól a 21. századi készségekig hajlott, majd azokkal a latin sorokkal zárt, amivel Bach is szignózta a munkáit.

Az egyházi iskolarendszer, “az első bencés iskolától kezdve a protestáns kollégiumokon át a mai oktatási intézményekig annyi jó magyart és jó szakembert, tudóst, papot, lelkipásztort, katonát, édesanyát és édesapát adott a nemzetnek” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Kunszentmiklóson a református templomban, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola felújítása és új épületszárnyának átadása alkalmából tartott avatóünnepségen.

2010-ben, a nemzeti kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában, akiknek a száma 2014-re már 195 ezerre nőtt.

A miniszterelnök szerint, amit az egyház tenni tud a szegények, az elesettek, a betegek gondozásában, az ifjúság nevelésében, a magyar kultúra, s azon belül a magyar nyelv őrzésében és ápolásában, arra a 21. századi magyarságnak legalább annyira szüksége van, mint elődeinknek volt. A mai zilált Európáról nem is beszélve – fűzte hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, nem lehetne “beszédesebb képet” találni a reformáció 498. évfordulója illusztrálására, mint a kunszentmiklósi iskola megújítását. Az iskola régi épületét, szavai szerint a “hagyományost, az örökséget, azt, ami bevált” nem lerombolni kell, hanem megújítani.

Nem ideológia, hanem egy személy kell

A miniszterelnök utalt az 1960-as években épített, most lebontott épületszárnyra, “amely nem bizonyult tartósnak, alig élte túl a szocializmust”. Orbán Viktor szólt arról, hogy az új épülethez az építőanyagon túl olyan terv kellett, amely egyszerre hozza mindazt, amit a 21. század modern technikája lehetővé tesz, és mégis illeszkedik ahhoz, ami már megvan, ami már bevált. “Ez a kettő együtt maga a reformáció” – fogalmazott.

A fundamentum szerinte minden magát kereszténynek nevező közösség számára kétezer év óta ugyanaz.

Nem egy elv, nem egy gondolatrendszer, nem egy ideológia, hanem egy személy, s a vele való kapcsolat

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, azért mert egy élő kapcsolatról van szó, szükséges az új utak keresése, kellenek az új inspirációk.

A 21. század elején a magyaroknak az a lecke van feladva, hogy képesek vagyunk-e mindazt, amit ezer év magyar történelme, kultúrája, tudása és bölcsessége ránk hagyott, úgy megőrizni, hogy abból jövőt lehessen építeni.

Soli Deo gloria

Orbán Viktor emlékeztetett a magyar történelemre, amelynek során “sokszor kellett mások helyett, meg nem értve, egyedüliként helyt állni”. Olyanokért is ki kellett állnunk, “akik talán nem is tudták, nem is hitték, hogy erre a helytállásra szükség van” – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: az egyházi iskola őriz és újít, 21. századi tudást és készséget ad, amelyek az évszázadok alatt felhalmozott értékekre építenek.

Orbán Viktor beszédét latinul, a Soli Deo gloria – egyedül az Istené a dicsőség – jelmondattal fejezte be.

Ha már az egyházi oktatásról tartott edukációs jelleggel beszédet a kormányfő, akkor utolsó mondatához Soli Deo gloriához mi is hozzáfűzzünk egy kis „és azt tudta-e” típusú infót (a Wikipédia alapján), miszerint a Soli Deo gloria latin kifejezés egyike az öt solának, melyek a reformátorok hittételének összegzésére szolgáltak a reformáció alatt.

A barokk komponista, Johann Sebastian Bach hozzáfűzte az „SDG” kezdőbetűket a kézjegyéhez az összes kantátája zenei kézirataihoz és sok egyéb munkájához is. A dedikációt kortársa, Georg Friedrich Händel is használta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.