Budapest, 2014. november 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában a Parlament fõlépcsõjén, mielõtt fogadta Ilham Aliyevet, Azerbajdzsán köztársasági elnökét 2014. november 11-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Közélet

Orbánnal együtt Szijjártó is búcsút int

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 10. 30. 17:24

Még az ősszel jön a hivatalos bejelentés, hogy Orbán Viktor ringbe száll 2018-ért. De saját bevallása szerint is csak egy-két jó éve van már csak. Az utódját keresik, jelentkező is akad, egy nevet azonban kihúzhatunk a listáról.

Amikor éppen átmeneti nyugvópontra ért volna a Rogán-Lázár csata, és a felek – leginkább Lázár – elfogadták volna azt a helyzetet, hogy pár évig kénytelenek együtt, egymás mellett dolgozni, akkor Orbán kavicsot dobott az állóvízbe.

A Bibó kollégiumban még a tavasszal arról beszélt, dolgozik azon, hogy megtalálja az utódját. A kormányfő előadásáról a 444 írt először,  mi is szemléztük.

52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam, mondta akkor a kormányfő, azóta már be is töltötte az ötvenkettőt.

Néhány tulajdonságot meg is nevezett a miniszterelnök, amivel rendelkeznie kell utódjának. Röviden: bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket, fontos a bátorság, kell egy folyamatosan mozgó falak között útvonalat találó gógyi és nyelveket kell beszélnie.

Orbán elhozza a nyugalmat

Információink szerint Orbán Viktor még az ősszel megteszi a hivatalos bejelentést, miszerint ő vezeti a Fideszt a 2018-as választásokon is, ringbe száll a miniszterelnökségért, vele együtt pedig a negyedik, egymás után a harmadik ciklusáért.

Orbán még érez magában annyi erőt, hogy 2022-ig ő vezesse az országot, de utána elgondolkodna, tudtuk meg a kormányfő környezetéből.

A viszonylag korai bejelentéssel Orbán elejét akarja venni legalább egy ideig a csatározásoknak. Ugyanis arról mi is írtunk korábban, hogy már a kormányfőnek is kezd elege lenni Lázárból. Szemet szúrt a Fidesz elnökségének, hogy Lázár János gyakran tesz cinikus megjegyzéseket a pártra és vezetőire, még Orbán Viktorra is, a kormánypárt elnökségi ülésén nemrég már napirendi pont volt a Miniszterelnökséget vezető miniszter sorozatos beszólása.

Nem adják fel

Régóta tudni, hogy mind Rogán, mind Lázár küzdenek Orbán székéért, a korábbi frakcióvezető miniszteri kinevezésével egy lépéssel közelebb került ehhez. A miniszterek a kormányban egyenlők, és csak egy főnökük van, Orbán Viktor, de lesz olyan, amikor Rogán Antal szava is pont annyit fog érni, mint a miniszterelnöké, erről maga a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt nemrég az RTL-en, a Magyarul Balóval adásában. Lesznek ugyanis koordinációs feladatai, amelyeket a kormányfő nevében lát majd el, mondta akkor.

Amikor az Orbán utáni időkről beszélünk, három, esetleg négy név szokott kormányzati körökben előkerülni. Lázár, Rogán, Szijjártó és esetleg Balog emberminiszter.

Mínusz egy

A vezérváltás tehát tolódik, úgy tudjuk, a jelöltek is fogynak. Egymástól függetlenül több külügyes forrásunk is úgy nyilatkozott, Szijjártó biztos nem harcol majd főnöke székéért.

Ő ennél sokkal lojálisabb. Ő Orbán embere, azt csinálja, amit mondanak neki, foglalta össze egyikük a szijjártói politizálás lényegét.

Hallottunk olyan elméletet is, miszerint a jelenlegi külügyminiszter akár Orbánnal együtt a politikának is hátat fordíthat. Egy másik forrásunk ezt azokkal a szavakkal foglalta össze, hogy „Szijjártó hűséges típus, nem érdekli a saját politikai karrierje, őt Orbán érdekli.”

Politikai pályája eddig is szorosan összekapcsolódott Orbánéval. 2006 és 2010 között a Fidesz kommunikációs igazgatójaként és szóvivőjeként dolgozott, 2009-től egy évig a párt elnökének kabinetfőnöke volt, 2010 júniusától 2012 júniusáig a miniszterelnök szóvivője, valamint a miniszterelnök sajtó-, nemzetközi és szervezési stábját irányította.

Kormányzati körökből úgy értesültünk, senkit nem lepne meg, ha Szijjártó nem versenyezne Orbán székéért és a jelenlegi kormányfő 2022-es távozásával ő is hátrébb húzódna, vagy akár véglegesen elbúcsúzna a politizálástól.

Budapest, 2015. szeptember 7.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a misszióvezetõi értekezlet megnyitóján Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. szeptember 7-én. Nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére - mondta a miniszterelnök nyitóbeszédében.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Változás azonban már akár ebben a ciklusban is lehet a külügynél, régóta hallani arról, hogy Orbán elveszi a külgazdasági és külügyminisztertől a külügyi részt és csak a külgazdaság marad Szijjártónak. Ezt hivatalosan ugyanakkor cáfolták a felek. Azzal kapcsolatban is kerestük a tárcát, hogy Szijjártó hivatalosan is gondolkodik-e a távozásán, ha Orbán is megy, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Hiányzik a karizma

A kormányzati munkában a külvilág számára mondhatni láthatatlan, de Orbánnak mégis fontos a gigaminisztériumot vezető Balog Zoltán munkája, információink szerint ezért kezdhettek el arról pletykálni a fideszes politikusok, hogy ő is esélyes.

Azonban a Balog Zoltánt miniszterelnökként elképzelőket el kell keserítenünk, a párton belülről úgy értesültünk, valójában sem Orbán, sem Balog nem kapacitálja a dolgot, nem véletlenül. Orbán, mint már írtuk, az életkorára is hivatkozva fontolgatja a távozását a 2018-as ciklus után, Balog 2022-ben pedig már 64 éves lesz.

De hiányzik a karizma is, bár a nyelvtudás kritériumát akár teljesítheti is. Hivatalos önéletrajza szerint németből felsőfokú nyelvvizsgája van, társalgási szinten az angol is megy, valamint alapfokon a klasszikus görög is.

„Balog nem vezető típus, ott tartunk, ahonnan elindultunk. Lázár vagy Rogán, egyelőre nem látni mást, de ezek ketten nem is engednének”, hangzott az összegzés a Fidesz belső köréből.

Kép: MTI, Koszticsák Szilárd
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.