Budapest, 2015. október 30.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. október 30-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Közélet

Orbán: Amerikának “meztelen nemzeti, birodalmi érdekei” vannak

24.hu
24.hu

2015. 10. 30. 07:40

Nagy bevándorlásügyi okfejtésbe kezdett péntek kora reggel a kormányfő a Kossuth Rádión. Zavaró ez a nagy emberi jogi hozzáállás, de tudjuk, hogy Amerika is a háttérben áll.
Korábban a témában:

Mi magyarok nem pontosan értjük ezt a vitát, mi egy másik időzónában élünk

– mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel, miután lement egy ízületi krém reklámja. Orbánt elsőként a migránshelyzetről kérdezték, ezért hozta a szokásos formulákat: invázió van, tízezrek dőlnek be az EU területére, az EU eközben nem fogadja el a józan ész álláspontját, miközben Magyarország már megoldotta a kérdést.

Hungary, the island of stability

A visszatoloncolás – amit Lázár János csütörtökön elutasított – is szóba került. Orbán szerint Magyarország “ma a stabilitás szigete” közbiztonsági vagy gazdasági szempontból. A miniszterelnök szerint nőtt a terrorfenyegetettség (“terroristából egy is sok”), felborulhat a bevándorlók miatt a közbiztonság (“beengedjük a Közel-Kelet sajátos konfliktusait Európába”) és “Európa népei kezdenek felébredni”, mert kockán forog az életformánk.

Orbán szerint Görögország az egész helyzet kulcsa, ha megvédenék a határt, nem jutnának be a menekültek az EU-ba. Szerinte a határvédelmi munkát nem végzik el a görögök, pedig ők mást állítanak. “Nagyon erős emberi jogi aktivista attitűd” érvényesül szerinte Athénban és Brüsszelben is, ez a gond. Ahogy a visszatoloncolást, így a kvótákat is ellenezzük, ami Orbán szerint nem fair eljárás. Szerinte az EU-tagsággal nem jár együtt, hogy illegálisan érkezett embereket be kéne fogadnunk.

Ez az alapjait kérdőjelezi meg a nemzetek Európájának.

Magyarország miniszterelnöke szerint a mostani kvótadöntések nem demokratikusak, csak liberálisok, mert nem kérdezték meg róla az embereket. Fonák módon épp Orbán fényezte a szólásszabadságot, mondván, a kerítésről beszélni sem lehet Európában. A szabályokat nem tartja be amúgy Európa, arra hivatkoznak, hogy nem lehet őket betartani, ez viszont anarchiához vezet. Az egész migrációt amúgy a “biznisz”, az üzlet mozgatja. A szokásossal folytatta Orbán: közvetlen életveszélyben nem lévő emberek özönlenek Európába.

A bevándorlás okaként ezután megint a baloldali emberi jogi hozzáállást jelölte meg. Ez a csoport az általa elgondolt Európa létrejöttére vár, amit mi szerinte nem értünk. Ezek a csoportok “könyveket gyártanak és aktivistákat állomásoztatnak”, a háttérben persze Soros György mozgatja a szálakat. Ez nem csak amerikai jelenség Orbán elmondása alapján. Amerikának “meztelen nemzeti, birodalmi érdekei” vannak, ezért nem támogatja, hogy megvédjük a határokat. Ezt az amerikai ENSZ-nagykövet beszédéből is kihallotta, hogy nem baj, ha Európába ezrek érkeznek “háborúk tépázta térségekből”. Persze közben az USA is kerítéseket épít. Ekkor jött a legjobb műsorvezető-miniszterelnök kérdés-válasz:

Gondolom ezt most az amerikai nagykövetnek jelezte – Nem, önnek!

Munka, munka, föld

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért a kormány, Orbán szerint ezt még tartják, és sorolta a munkahelyteremtési és -védelmi eredményeket. Szerinte aki tesz valamit, az elérhet valamit, szóval számít a munkások hozzáállása is.

Végül az állami földek eladása került szóba, az ellenzéki bírálatokra reagált. Ezeket szimpla gyalázkodásoknak nevezte, mivel a törvények egyértelműek: egy embernek csak 300 hektár földje lehet. Csak gazdák vásárolhatnak földet és nem lakhatnak 20 kilométernél távolabb a földtől, ezek az előfeltételek. “Akkor vagyunk biztonságban, ha a gazdáknál van a föld” – mondta Orbán, aki szerint az EU-s szabályok betartásával akadályozni kell, hogy a külföldiek földhöz jussanak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.