Közélet

Orbán: Amerikának “meztelen nemzeti, birodalmi érdekei” vannak

Nagy bevándorlásügyi okfejtésbe kezdett péntek kora reggel a kormányfő a Kossuth Rádión. Zavaró ez a nagy emberi jogi hozzáállás, de tudjuk, hogy Amerika is a háttérben áll.

Mi magyarok nem pontosan értjük ezt a vitát, mi egy másik időzónában élünk

– mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel, miután lement egy ízületi krém reklámja. Orbánt elsőként a migránshelyzetről kérdezték, ezért hozta a szokásos formulákat: invázió van, tízezrek dőlnek be az EU területére, az EU eközben nem fogadja el a józan ész álláspontját, miközben Magyarország már megoldotta a kérdést.

Hungary, the island of stability

A visszatoloncolás – amit Lázár János csütörtökön elutasított – is szóba került. Orbán szerint Magyarország “ma a stabilitás szigete” közbiztonsági vagy gazdasági szempontból. A miniszterelnök szerint nőtt a terrorfenyegetettség (“terroristából egy is sok”), felborulhat a bevándorlók miatt a közbiztonság (“beengedjük a Közel-Kelet sajátos konfliktusait Európába”) és “Európa népei kezdenek felébredni”, mert kockán forog az életformánk.

Orbán szerint Görögország az egész helyzet kulcsa, ha megvédenék a határt, nem jutnának be a menekültek az EU-ba. Szerinte a határvédelmi munkát nem végzik el a görögök, pedig ők mást állítanak. “Nagyon erős emberi jogi aktivista attitűd” érvényesül szerinte Athénban és Brüsszelben is, ez a gond. Ahogy a visszatoloncolást, így a kvótákat is ellenezzük, ami Orbán szerint nem fair eljárás. Szerinte az EU-tagsággal nem jár együtt, hogy illegálisan érkezett embereket be kéne fogadnunk.

Ez az alapjait kérdőjelezi meg a nemzetek Európájának.

Magyarország miniszterelnöke szerint a mostani kvótadöntések nem demokratikusak, csak liberálisok, mert nem kérdezték meg róla az embereket. Fonák módon épp Orbán fényezte a szólásszabadságot, mondván, a kerítésről beszélni sem lehet Európában. A szabályokat nem tartja be amúgy Európa, arra hivatkoznak, hogy nem lehet őket betartani, ez viszont anarchiához vezet. Az egész migrációt amúgy a “biznisz”, az üzlet mozgatja. A szokásossal folytatta Orbán: közvetlen életveszélyben nem lévő emberek özönlenek Európába.

A bevándorlás okaként ezután megint a baloldali emberi jogi hozzáállást jelölte meg. Ez a csoport az általa elgondolt Európa létrejöttére vár, amit mi szerinte nem értünk. Ezek a csoportok “könyveket gyártanak és aktivistákat állomásoztatnak”, a háttérben persze Soros György mozgatja a szálakat. Ez nem csak amerikai jelenség Orbán elmondása alapján. Amerikának “meztelen nemzeti, birodalmi érdekei” vannak, ezért nem támogatja, hogy megvédjük a határokat. Ezt az amerikai ENSZ-nagykövet beszédéből is kihallotta, hogy nem baj, ha Európába ezrek érkeznek “háborúk tépázta térségekből”. Persze közben az USA is kerítéseket épít. Ekkor jött a legjobb műsorvezető-miniszterelnök kérdés-válasz:

Gondolom ezt most az amerikai nagykövetnek jelezte – Nem, önnek!

Munka, munka, föld

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért a kormány, Orbán szerint ezt még tartják, és sorolta a munkahelyteremtési és -védelmi eredményeket. Szerinte aki tesz valamit, az elérhet valamit, szóval számít a munkások hozzáállása is.

Végül az állami földek eladása került szóba, az ellenzéki bírálatokra reagált. Ezeket szimpla gyalázkodásoknak nevezte, mivel a törvények egyértelműek: egy embernek csak 300 hektár földje lehet. Csak gazdák vásárolhatnak földet és nem lakhatnak 20 kilométernél távolabb a földtől, ezek az előfeltételek. “Akkor vagyunk biztonságban, ha a gazdáknál van a föld” – mondta Orbán, aki szerint az EU-s szabályok betartásával akadályozni kell, hogy a külföldiek földhöz jussanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik