AppleMark
Közélet

Nyomoz a rendőrség a szegedi HÖK elnöki pályázatai miatt

24.hu
24.hu

2015. 10. 30. 17:43

A szegedi egyetem a jogerős ítélet ellenére csak késve hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, melyekről nehéz elképzelni, hogy azok alapján választották meg a 3 milliárd forint felett rendelkező hallgatói vezetőt.

Nyomozást rendelt el a rendőrség a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöki pályázatai kapcsán – írja az Átlátszó Oktatás. A blog felidézi: idén júniusban jogerős ítélet született arról, hogy ki kell adni az évek óta kihívó nélkül induló hallgatói vezető, Török Márk pályázati anyagait, a hallgatói önkormányzat azonban csak „pályázatnak alig nevezhető prezentációkat” tett közzé, azokat is határidőn túl. Ezért szeptemberben feljelentést tettek közérdekű adattal visszaélés bűncselekménye miatt.

A bíróság ítéletében rámutatott arra, hogy a HÖK-elnöki pályázatok közérdekű adatnak minősülnek és az egyetemet arra kötelezte, hogy 15 napon belül adja ki a dokumentumokat. A határidőt nem tartották be, végül egy hónappal annak letelte után olyan dokumentumokat tettek közzé, melyek a blog szerint sem megnevezésükben, sem tartalmukban nem mutatnak pályázati célokra. Egyetlen dokumentum nevében utaltak pályázati jellegre, annak tartalma azonban a blog szerint „inkább hasonlít trollkodásra, mint Török Márk további elnöki terveire”.

A blog korábban megírta: a 2014-es keltezésű dokumentum már akkor született, amikor zajlott a blog pere az elnöki pályázatok nyilvánosságáért. Az anyag szinte teljes egészében az Átlátszó Oktatás szerzőinek indulatos, személyeskedő rágalmazásáról szól. A blog felveti, hogy a szerzőkről szóló hamis kijelentésekkel Török félrevezette a választmányt és hazugsággal szerzett elnöki mandátumot.

Az Átlátszó Oktatás szerint a hallgatói önkormányzat „poénra vette” a jogerős bírósági ítéletet, így továbbra sem lehet tudni, hogy milyen szempontok alapján választották meg Törököt. A késve közzétett anyagokról úgy vélik, nem lehet komolyan venni, hogy az elnök „ezzel a szöveggel pályázott a 25 ezer hallgatót képviselő és 3 milliárd forint közpénz felett rendelkező HÖK vezetésére”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.