Közélet

Nyomoz a rendőrség a szegedi HÖK elnöki pályázatai miatt

A szegedi egyetem a jogerős ítélet ellenére csak késve hozott nyilvánosságra olyan dokumentumokat, melyekről nehéz elképzelni, hogy azok alapján választották meg a 3 milliárd forint felett rendelkező hallgatói vezetőt.

Nyomozást rendelt el a rendőrség a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöki pályázatai kapcsán – írja az Átlátszó Oktatás. A blog felidézi: idén júniusban jogerős ítélet született arról, hogy ki kell adni az évek óta kihívó nélkül induló hallgatói vezető, Török Márk pályázati anyagait, a hallgatói önkormányzat azonban csak „pályázatnak alig nevezhető prezentációkat” tett közzé, azokat is határidőn túl. Ezért szeptemberben feljelentést tettek közérdekű adattal visszaélés bűncselekménye miatt.

A bíróság ítéletében rámutatott arra, hogy a HÖK-elnöki pályázatok közérdekű adatnak minősülnek és az egyetemet arra kötelezte, hogy 15 napon belül adja ki a dokumentumokat. A határidőt nem tartották be, végül egy hónappal annak letelte után olyan dokumentumokat tettek közzé, melyek a blog szerint sem megnevezésükben, sem tartalmukban nem mutatnak pályázati célokra. Egyetlen dokumentum nevében utaltak pályázati jellegre, annak tartalma azonban a blog szerint „inkább hasonlít trollkodásra, mint Török Márk további elnöki terveire”.

A blog korábban megírta: a 2014-es keltezésű dokumentum már akkor született, amikor zajlott a blog pere az elnöki pályázatok nyilvánosságáért. Az anyag szinte teljes egészében az Átlátszó Oktatás szerzőinek indulatos, személyeskedő rágalmazásáról szól. A blog felveti, hogy a szerzőkről szóló hamis kijelentésekkel Török félrevezette a választmányt és hazugsággal szerzett elnöki mandátumot.

Az Átlátszó Oktatás szerint a hallgatói önkormányzat „poénra vette” a jogerős bírósági ítéletet, így továbbra sem lehet tudni, hogy milyen szempontok alapján választották meg Törököt. A késve közzétett anyagokról úgy vélik, nem lehet komolyan venni, hogy az elnök „ezzel a szöveggel pályázott a 25 ezer hallgatót képviselő és 3 milliárd forint közpénz felett rendelkező HÖK vezetésére”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik