Közélet

Brüsszel számon kéri a menekültügyi vállalásokat

Magyarország pénzzel, szakemberekkel és felszereléssel is segít. A tagállamoktól elvárt segítség azonban rendkívül akadozik.

Minden uniós tagállamnak levelet küld pénteken Jean-Claude Juncker és Donald Tusk. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács első emberei áttekintést adnak a migrációs válság kezelése érdekében meghozott intézkedésekről, és felszólítják a tagokat arra, hogy teljesítsék korábbi vállalásaikat, hajtsák végre a korábban eldöntött intézkedéseket.

2,3 milliárd hiányzik

A bizottság közölte: ezentúl napi rendszerességgel közzéteszik az adatokat arról, hogy a tagállamok milyen vállalásokat tettek és azokból mi valósult meg az Európai Migrációs Menetrend keretében. Emlékeztettek: szeptemberben meghatározták azokat az intézkedéseket is, melyeket elsőbbséggel, lehetőleg fél éven belül meg kellene hozni. Ezt a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács is támogatásáról biztosította.

Azt is közzétették, hogy szeptember 23. óta mennyi pénzt ígértek a tagállamok az afrikai és szíriai különalapba, illetve mennyit ajánlottak fel a Világélelmezési Programnak, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, és más segélyek formájában. Az elvárt 5,6 milliárd euróból egyelőre még csaknem 2,3 milliárd hiányzik – uniós büdzséből 2,8 milliárd van meg, a tagállamoktól pedig 515 milliós felajánlás érkezett. Magyarország egymillió euró humanitárius segély felajánlásával szerepel a táblázatban, a legtöbbet – 100-100 millió eurót meghaladó összeget – a britek, németek és franciák ígérték.

Öt szakembert küldtünk

A menekültek elosztásának friss adatait is közzétették. A Görögországból, Olaszországból és az unión kívüli menekülttáborokból áttelepítendő 160 ezer menekültből eddig mindössze 86-ot sikerült áthelyezni Finnországba és Svédországba. A menekültek számára eddig a tagállamok fele alakított ki fogadóhelyeket – összesen 1375-öt.

Az adatokból az is kiderül, hogy melyik tagállam hány szakembert ajánlott fel az uniós menekültügyi és határrendészeti szerveknek. Magyarország egy menekültügyi és négy határrendészeti munkatársat bocsátott az uniós hatóságok rendelkezésére.

Az európai polgári védelmi mechanizmuson keresztül Szerbiának 50 ezer védőmaszkot, Szlovéniának 78 téliesített sátrat, 1500 védőruhát és hatezer eldobható légzőmaszkot ajánlottunk fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik