Közélet

Az amerikai nagykövet már szeptemberben szembesítette a kormányt a korrupcióval

A korrupt kormánytisztviselők felelősségre vonását várják.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete már szeptemberben is szembesítette a magyar kormányt a korrupció mértékével – írja az Index. Igaz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara konferenciáján elhangzott beszédnek nem volt nagy visszhangja, mert az esemény nem volt sajtónyilvános, de ott volt Trócsányi László igazságügyi miniszter is, akit Bell személyesen is megszólított.

A nem sajtónyilvános rendezvényen elmondott beszéd kikerült ugyanakkor a nagykövetség honlapjára. Ennek tanúsága szerint Bell arról beszélt, hogy a Magyarországon beruházó külföldi befektetők az instabil adózási és szabályozási környezet mellett arra is panaszkodnak, hogy a közszférában korrupció van, és vannak olyan versenytársak, akik meg tudják kerülni a szabályozásokat és adókat.

A nagykövet azt mondta: az Egyesült Államok globális kampányt folytat a korrupció ellen, „ami sajnos a mi országainkban is létezik”. Kitért arra is, hogy Trócsányi miniszter is tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok azt várja a magyar kormánytól, hogy növelje az átláthatóságot és nyilvánosan vonja felelősségre a tilosban járó kormánytisztviselőket. Ezt azért lenne fontos megtenni, mert csak így lehet felépíteni a közbizalmat – mondta.

Bell kitért arra is, hogy az 1995-ben létrehozott budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia, amit a köznyelvben csak FBI-akadémiaként emlegetnek, a jövő évtől kiemelten foglalkozik majd a korrupciós ügyekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik