Közélet

Ungár Klára: „Vannak melegek minden pártban”

A Szabad Emberek Magyarországért párt elnökét cseppet sem riasztja a per Kocsis Mátéval, akinek a felesége nyílt levelet írt neki.

Pár hónapja Ungár két nős fideszes politikusról állította azt, hogy meleg. Egyikük, Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere hazugságnak nevezte ezt és beperelte. Ungár Klára semmit sem bánt meg, most a Magyar Narancsnak azt mondja, előre megfontolt szándékkal cselekedett, nem indulatból. Tudta, mit miért tesz. Bár lépését még ellenzékiek is vitatták, ő fordulópontnak tartja, hogy Orbán Viktor gyakorlatilag homofób beszédet mondott a homofóbiaellenes világnap alkalmából. Azt mondja:

a homoszexualitás nem választható dolog, másrészt nem életforma, viselkedési mód. (…) Azt is tudjuk – a WHO rég kimondta –, hogy a homoszexualitás nem betegség, függetlenül attól, hogy a társadalom nagyobb része így gondolja.

Szerinte 2010 óta a Fidesz számos társadalmi csoportot próbált stigmatizálni, másodrendű állampolgároknak minősíteni.

A koreográfia mindig ugyanaz. A rokkantnyugdíjas csal és nem is rokkant, a munkanélküli lusta és nem akar dolgozni, majd ezután rendre gazdasági és jogi lépések következtek.

Már korábban elhatározta, ha a melegeket kezdik támadni, azt nem hagyja szó nélkül, az LMBTQ-társadalomnak meg kell tudnia védeni magát. Politikai cselekedet azért lett, mert neki globálisan elege van abból, hogy társadalmi csoportok nem tudják magukat megvédeni, a többségi társadalom pedig nem érzi, hogy ez az ő problémája is, nem áll a bántott kisebbség mellé, amit nem lehet szó nélkül hagyni. A megtámadott csoportok mindig rosszabb helyzetbe kerültek, csak a netadónál hátrált meg a kormány. Ő újra megtenné, ami tett, és el is várja minél több embertől és civil szervezettől, hogy határozottan és radikálisan mondjanak ellent a kormánynak.

Az nem úgy van, hogy aki fideszes, az ne lehetne meleg. Legfeljebb rejtőzködik. Nincs olyan, hogy mi meg ők. Vannak melegek minden pártban, minden városban, mindenhol, a lakosság öt százaléka az LMBTQ-csoporthoz tartozik. Hogy ezt vállalja vagy nem, ez valóban életmód kérdése.

Ungár azt mondja: nem olyan világban élünk, hogy elmondhatná, honnan tudja, hogy a Fidesz két politikusa meleg. Azt sem tartja szükségesnek, hogy a pénteken kezdődő perben kézzel fogható bizonyítékokat terjesszenek a bíróság elé. Szerinte a kereset ellentmondásos, hiszen Kocsis Máté egyrészt a magánélet megsértésére hivatkozik,

ám ez csak abban a helyzetben áll fenn, ha ő tényleg meleg. Ellentmondás, hogy miközben megsértettem a magánéletét, ő állítja, hogy nem meleg. Azaz ellentmondás van a keresetben, vagy az egyik igaz, vagy a másik. Ha nem meleg, akkor nem sértettem meg a magánéletét.

Ungár szerint egyébként a becsületét és jó hírét sem lehet megsérteni valakinek azzal, hogy meleg, mert ez a jelző még/már nem kriminalizált Magyarországon. Ha a bíróság ellene dönt, fellebbez, sőt, ha kell Strasbourgig megy. Hosszú perre számít, de nem tudja elképzelni, hogy elmarasztalják.

Ungár Klára!

Így kezdődik az a nyílt levél, amit a Magyar Narancs interjúja után Kocsis Máté osztott meg Facebook-oldalán. Azt a felesége, gyermeke anyja írta, de a polgármester szerint úgy, ahogy ő talán sosem tudta volna. Kocsisné Márkus Szilvia sajnálja, hogy ezt a napot is megértük, de most lett elég! Úgy érezte, le kell írnia, amit gondol.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Íme a levél:

Nyílt levél Ungár Klárának

Ungár Klára!

Kocsisné Márkus Szilvia vagyok. Kocsis Máté felesége, közös gyermekünk, az egy éves Kocsis Kristóf édesanyja. Nem vagyok közszereplő, nem álltam soha a nyilvánosság elé, most mégis oda fordulok. Azért teszem, mert megelégeltem azt az aljasságot, amit maga a férjemmel, és ezáltal a családommal hónapok óta csinál.

Mi magát nem ismerjük, soha nem is találkoztunk. Azon túl, hogy maga egy bukott politikus, nem sokat tudunk magáról, de igazából nem is érdekelt soha az ön személye. Az sem érdekel, hogy maga homoszexuálisnak vallja magát. Az azonban igen, hogy a férjemről ugyanezt tényként állítja úgy, hogy soha nem is ismerte és ha jól látom folytatja ennek a hazugságnak a híresztelését.

Csak hogy egyértelmű legyek: maga egy közönséges gyűlölködő, hazudozó. Ismerem a férjem életét, sohasem volt homoszexuális. Önnek nincs joga egy vadidegen családapáról és családról hazudoznia és nincs joga a családunk megítélését minket nem ismerő emberek körében hazugságokkal megváltoztatnia! Nincs joga azt állítania, hogy mi hazugságban élünk!Az is szomorú és önmagát minősíti vele, hogy maga eszközként használja a családunk sértegetését arra, hogy bekerüljön a médiába és ez aljas dolog.

Tartsa magát távol a családomtól! Ne vegye a szájára, ne fantáziáljon rólunk, ne hazudozzon a férjemről, és ne tegye saját frusztrációi áldozatává az életünket. Végezetül pedig: szégyellje magát és tűnjön el az életünkből az aljasságával és a hazugságával együtt.

Kocsisné Márkus Szilvia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik