Közélet

Rosszul tippelt a közmédia, ezért nem mentek el Colleen Bell előadására

A nagykövet erősen nekiment a kormánynak, megkérdezték az MTVA-tól, hogy ők miért nem tudósítottak. Parádés válasz.

A nagykövet előadásáról mi is beszámoltunk, Colleen Bell előadásában többek között arról beszélt, hogy az Alkotmánybíróság a meglátása szerint elveszítette a függetlenségét, ráadásul az állami támogatásokkal és közvetett módszerekkel a kormány a médiapiacon is beavatkozik. A nagykövet követelte, hogy a paksi atomerőmű orosz bővítése kapjon nagyobb nyilvánosságot.

A Népszabadság megkérdezte az MTVA-tól, hogy az évi 80 milliárd forintból működő közmédia, vagyis a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió nem adott tudósítást szerdán Colleen Bell amerikai nagykövet nyilvános beszédéről a Corvinuson, amelyben több ponton is bírálta a magyar kormányt. Az MTI hírei között a nagykövet beszéde csak abban az összefüggésben szerepel csütörtök reggel, hogy Colleen Bell szavaira Szijjártó Péter miniszter reagált.

Az MTVA – minimum furcsa, de inkább visszataszító módon – a Facebookon válaszolt. Azt írják, hogy az elmúlt tíz hónap során Colleen Bell amerikai nagykövet asszony számos, leginkább protokoll rendezvényen vett részt – amelyek közül néhányról a közmédia is tudósított. Ezen eseményeken eddig kifejezetten kerülte a magyar belpolitikára vonatkozó vagy más érdemi, hírértékű témákat.

A Corvinuson elhangzott beszédével kapcsolatban a közmédia az előző nap a rendezvényről rendelkezésére álló információk alapján mérlegelte a tudósítás lehetséges hírértékét, s miután semmilyen jel nem utalt a magyar belpolitikával vagy más, egyéb releváns témában történő megnyilvánulásra, ezért sem az MTI, sem a közmédia híradója nem volt jelen az eseményen.

Szerintük „utóbb derült csak ki, hogy – sokak számára is váratlanul – a nagykövet asszony, eddigi gyakorlatával ellentétben a magyar belpolitikát érintő kérdésekről is beszélt.”

Ez csak azért furcsa, mert az esemény címe hivatalosan is az volt, hogy „A Current Look at Hungarian – U. S. Realtions”, vagyis az amerikai-magyar viszony jelen állásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik