Közélet

Retteg a baloldal az előválasztástól

baloldali ellenzéki megállapodás (ellenzéki megállapodás, )
baloldali ellenzéki megállapodás (ellenzéki megállapodás, )
A kölcsönös mocskolódástól, a gyenge vidéki pártszervezetektől és persze Gyurcsány Ferenctől féltik magukat a balos pártok. Egyedül a közös kormányfőjelöltre van esély.

2014 tavaszán bohózatba fulladt a baloldal miniszterelnök-jelölti castingja, összeborulása, majd csúfos kudarca, ezért felmerült, hogy 2018-ra új csodafegyverrel készülnek: az előválasztással. Amerikából már ismert lehet a metódus, hogy a demokraták és a republikánusok is megszavaztatják a párt szavazóbázisával, kit állítsanak csatasorba.

Az utóbbi hónapokban az Index cikke szerint sorra vették elő az ötletet a balos megmondóemberek (Karácsony Gergely, Pápa Levente, Tóbiás József). Azonban több okból valószínűleg nem lesz ebből semmi. Az MSZP-ben sok az ellenző, főleg Mesterházy Attila köreiből, de a DK-nak is kevés az erőforrása és akarata egy ilyen vitára.

Vita is volt az előválasztásról

A Republikon Intézet így is vitát rendezett a múlt héten az előválasztásról, miután kidolgoztak egy javaslatot (itt olvasható el). Az MSZP-s Bárándy Gergely attól fél, a Fidesznek csak hátra kell dőlnie, annyi mocskot egymásra zúdíthatnak a baloldali pártok az előválasztási kampányban, és a frakciófegyelmet is gyengítheti, ha sok civil jelölt lesz. Mindenesetre feltételes módban bekerülhet az MSZP új alapszabályába az előválasztás intézménye.

A DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs szerint pártprogramok nélkül nincs értelme előválasztásról beszélni, míg az Együttből Pápa Levente támogatja azt, szerinte a hitelességet növelné. Szerinte a 2018-as választás előtt mindenképp lesz vita, jobb előbb túlesni rajta. A PM-es Karácsony Gergely szerint a sárdobálást úgysem ússzák meg a kampányban, akinek meg van valami a múltjában, az essen is ki a versenyből. Bodnár Zoltán is eljött a Liberálisoktól, szerinte tévedés az egész, inkább a közös programmal kéne törődni.

Kormányfői casting még lehet

Az Index értesülései szerint biztos, hogy a 106 választókerületben nem lesz előválasztás, de a miniszterelnök-jelölt személyéért indulhat verseny. Persze csak ha lesznek potenciális nevek, amik nem látszanak. Tóbiás, az MSZP elnöke tavaly még közölte, 2017-ben előválasztás lesz, “nem titokban, füstös szobákban fogjuk eldönteni Magyarország sorsát”.

Most már attól fél az MSZP választmánya, hogy több kárral, mint haszonnal járna egy előválasztás, amit a Fidesz is meghekkelhet. Vidéken ráadásul az MSZP lenne a favorit a jobb beágyazottsága miatt, sok helyen pedig nem más párt jelöltjéért szeretnének küzdeni a szocialista aktivisták. Egy MSZP-s azt mondta, “Nem lesz itt előválasztás, ez nem Amerika”, mivel ott egy párton belül zajlik a casting, itt meg több között menne le.

Arról meg nem is mernek beszélni, hogy a miniszterelnök-jelöltség esetleg Gyurcsány Ferencre szállhat, és akkor vége mindennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik