Közélet

Nem úgy tűnik, hogy tényleg vidékre költöznének a minisztériumok

Több száz szakembert kellene helyben találni. A vidékfejlesztési államtitkárság már Kecskeméten van, de a dolgozók kétharmada nem vállalta az átcuccolást.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak az önkormányzati választásokra időzített kampányfogás volt az az ígéret, hogy vidékre költöztetnek minisztériumokat – írja az Origo. A bejelentés óta ugyanis több mint egy év eltelt, de még sem a honvédelmi, sem a földművelésügyi tárca alkalmazottai nem készülnek arra, hogy Székesfehérváron vagy Debrecenben folytassák a munkát. Az ígéretekből annyi valósult meg, hogy a vidékfejlesztési államtitkárságot Kecskemétre telepítették.

Majd értesítjük

A portál úgy tudja, hogy a Földművelésügyi Minisztériumban már biztosak a dolgozók abban, hogy Budapesten maradnak. A tárca sajtóosztályán csak annyit mondtak, hogy ha lesz érdemi mondandójuk, azt azonnal közölni fogják. A Honvédelmi Minisztériumban még ennyit sem közöltek.

A honvédelmi tárca Székesfehérvárra költözése egyébként a NATO elvárásaival is ütközne – a városban van ugyanis a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának is a székhelye, két fontos központ viszont értelemszerűen nem lehet egy helyen, mert háború esetén egyszerre meg lehetne semmisíteni azokat.

Kecskemétnek jól áll

A költözés egyébként is hatalmas nehézségekkel járna: a két minisztériumnál összesen több mint ezren dolgoznak. A munkatársak több mint fele nem vállalná a költözést, ennyi megfelelően képzett embert viszont nem biztos, hogy hirtelen találnának helyben.

A vidékfejlesztési államtitkárságon dolgozó száz emberből mindössze 31-en vállalták, hogy Kecskeméten folytatják a munkát és közülük mindössze 11-en költöztek a városba, a többiek Budapestről ingáznak. Igaz, a minisztérium tájékoztatása szerint a hiányzó munkaerőt sikerült helyi szakemberekkel pótolni. Bács-Kiskunnak egyébként sem áll rosszul egy ilyen intézmény: a megyében termelik a mezőgazdaságban keletkező GDP 20 százalékát. Kérdés viszont, hogy az államtitkárságnál ötször nagyobb minisztériumok hogyan oldanák meg a szakemberkérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik