AppleMark
Közélet

Nem úgy tűnik, hogy tényleg vidékre költöznének a minisztériumok

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 06:54

Több száz szakembert kellene helyben találni. A vidékfejlesztési államtitkárság már Kecskeméten van, de a dolgozók kétharmada nem vállalta az átcuccolást.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy csak az önkormányzati választásokra időzített kampányfogás volt az az ígéret, hogy vidékre költöztetnek minisztériumokat – írja az Origo. A bejelentés óta ugyanis több mint egy év eltelt, de még sem a honvédelmi, sem a földművelésügyi tárca alkalmazottai nem készülnek arra, hogy Székesfehérváron vagy Debrecenben folytassák a munkát. Az ígéretekből annyi valósult meg, hogy a vidékfejlesztési államtitkárságot Kecskemétre telepítették.

Majd értesítjük

A portál úgy tudja, hogy a Földművelésügyi Minisztériumban már biztosak a dolgozók abban, hogy Budapesten maradnak. A tárca sajtóosztályán csak annyit mondtak, hogy ha lesz érdemi mondandójuk, azt azonnal közölni fogják. A Honvédelmi Minisztériumban még ennyit sem közöltek.

A honvédelmi tárca Székesfehérvárra költözése egyébként a NATO elvárásaival is ütközne – a városban van ugyanis a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának is a székhelye, két fontos központ viszont értelemszerűen nem lehet egy helyen, mert háború esetén egyszerre meg lehetne semmisíteni azokat.

Kecskemétnek jól áll

A költözés egyébként is hatalmas nehézségekkel járna: a két minisztériumnál összesen több mint ezren dolgoznak. A munkatársak több mint fele nem vállalná a költözést, ennyi megfelelően képzett embert viszont nem biztos, hogy hirtelen találnának helyben.

A vidékfejlesztési államtitkárságon dolgozó száz emberből mindössze 31-en vállalták, hogy Kecskeméten folytatják a munkát és közülük mindössze 11-en költöztek a városba, a többiek Budapestről ingáznak. Igaz, a minisztérium tájékoztatása szerint a hiányzó munkaerőt sikerült helyi szakemberekkel pótolni. Bács-Kiskunnak egyébként sem áll rosszul egy ilyen intézmény: a megyében termelik a mezőgazdaságban keletkező GDP 20 százalékát. Kérdés viszont, hogy az államtitkárságnál ötször nagyobb minisztériumok hogyan oldanák meg a szakemberkérdést.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.