Közélet
Budapest, 2011. augusztus 5.
Szalonna sül egy serpenyőben az ebédhez a Péterfy Sándor utcai Kórház konyháján, ahol naponta 800 adag étel készül időseknek  és a kórház betegeinek. A leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában, e körbe tartoznak továbbá a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, illetve húskészítmények.
MTI Fotó: Kallos Bea

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara értetlenül áll azelőtt, hogy a vörös húsok rákkeltőek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 29. 15:16

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.

A NAK közleménye emlékeztet: az IARC tanulmánya, miután a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket bizonyító tanulmányokat tegyenek közzé.

A NAK az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákeltő hatást. Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat – vélekedik az agrárkamara.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.

Mindezek figyelembevételével a kamara nem tartja szerencsésnek, hogy egy korlátozott érvényességű tudományos jelentést a magyar médiafelületek “hírértékűvé” téve megtévesszék a szakmai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat. A NAK ugyanis fontosnak tartja, hogy kellő támogatást kapjon az utóbbi években tapasztalható húsfogyasztás-csökkenés megállítása – jelzi a közlemény.

A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és “valószínűleg” a vörös húsé is. Ez utóbbi kategóriába sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.