Közélet

Valami tényleg nincs rendben, ha a németek már az osztrákokat ostorozzák

Az osztrák hatóságok az utóbbi napokban egyeztetés nélkül hordtak menekülteket a német határra, ami “nem volt rendben”, és Németország elvárja, hogy Ausztria “azonnal” hagyjon fel ezzel a gyakorlattal, mondta szerdán Berlinben a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a kormány ülése után sajtótájékoztatón elmondta: a szövetségi kormány “kifogásolja”, hogy az osztrák hatóságok “az éj leple alatt, külön értesítés nélkül bizonyos helyekre menekülteket szállítottak, akik aztán felkészületlenül és felügyelet nélkül jöttek a német határra”.

A két ország képviselői “intenzív megbeszéléseket” folytattak ez ügyben, és Ausztria kedden ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez – tette hozzá a német belügyminiszter.

Elvárom, hogy ez azonnal megtörténjen, jelentette ki Thomas de Maiziere.

Az osztrák hatóságok tevékenységét az Ausztriával szomszédos Bajorország tartomány vezetése is élesen bírálta. Ugyanakkor München a német szövetségi kormányt is felelősnek tartja a bajor-osztrák határon kialakult kritikus helyzetért. Horst Seehofer bajor miniszterelnök felszólította Angela Merkel kancellárt, hogy tárgyaljon osztrák kollegájával és hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával. Seehofer erre vasárnapig adott haladékot Merkelnek.

Ezzel kapcsolatban a belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva csupán annyit mondott: “a szakmai kérdésekkel foglalkozom és azok megoldásán dolgozom, ezért nem szeretném kommentálni a bajor miniszterelnök minden egyes megnyilvánulását”.

Sajtóhírek szerint a tartományt kormányzó konzervatív CSU-ban azt is fontolgatják, hogy a tartományi rendőrség bevetésével és egy határkerítés felépítésével próbálják megakadályozni a menedékkérők belépését Németországba. Az osztrák vezetés ugyancsak kerítés építését tervezi, az osztrák-szlovén határon.

Ezekről a fejleményekről Steffen Seibert kormányszóvivő a kabinet ülése után elmondta: nemcsak a kancellárnak, hanem a kormány számos tagjának is az a meggyőződése, hogy “a menekültválságot nem lehet megoldani kerítésekkel vagy falakkal”. A válság az EU valamennyi tagját érinti, és csak akkor lehet megoldani, ha “mindenki magáénak érzi a feladatot” – mondta a kormányszóvivő.

A szövetségi kormány és a bajor vezetés vitájával kapcsolatban megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Angela Merkel szombaton tárgyal Horst Seehoferrel, majd vasárnap Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével hármasban tanácskoznak a válságkezelésről. Ezeket a találkozókat már a múlt héten megbeszélték – mondta Steffen Seibert.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik