Közélet

Orbán helyre tette, majd meghívta a bosnyák főmuftit

szökőmásodperc-2 (Array)
szökőmásodperc-2 (Array)

Magyarország a délszláv háború idején mindenkinek segített és oltalmat nyújtott, aki erre rászorult, ideértve a boszniai muzulmán családokat is, emlékeztetett Orbán Viktor kormányfő a Husein Kavazovic boszniai főmuftinak írt válaszlevelében, amelynek tartalmáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta szerdán az MTI-t.

A Bosznia-Hercegovinában élő muszlimok vezetője a múlt héten tiltakozott Orbán Viktornak a migrációs válsággal kapcsolatban az iszlámról és Európáról tett, szerinte “önkényes és káros” kijelentései ellen.

Orbán Viktor válaszlevelében – mint azt Havasi Bertalan elmondta – azt írta, hogy meglepődve, de illő tisztelettel olvasta a főmufti állásfoglalását. “Az a tény, hogy egy olyan, általam is tisztelt személyiség, mint Ön, reagálásra érdemesnek találta gondolataimat, önmagában is megtisztelő, és hálával tölt el. Ezen az érzésen mit sem változtat az, hogy Ön összességében kedvezőtlenül nyilatkozott mind gondolataimról, mind személyemről”, idézte a kormányfő sorait a sajtóiroda vezetője.

A miniszterelnök biztosította a főmuftit, híveit, népét és országát Magyarország nagyrabecsüléséről, “függetlenül attól, hogy az európai történelmet másképpen interpretáljuk”. Megerősítette, hogy Magyarország továbbra is a két nép közötti barátságban és együttműködésben érdekelt. Orbán Viktor bízik benne, hogy végül az derül majd ki: “sokkal több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt”, közölte Havasi Bertalan.

A kormányfő levele végén magyarországi látogatásra hívta meg a főmuftit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik