Közélet

Nem tud az osztrák kormány arról, hogy Nógrádi György tanácsokat adna nekik

Az állami média kitart állandó szakértője mellett annak ellenére is, hogy sorra derül ki állítólagos tisztségeiről, hogy nem felelnek meg a valóságnak.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő rendszeresen beszél arról előadásaiban, hogy az osztrák kormány mellett tanácsadó, sőt, nemrég megjelent önéletrajzi könyvében azt állítja, hogy az osztrák honvédelmi miniszternek ad rendszeresen tanácsokat. Az Indexnek arról beszélt, hogy a közvetlenül a tárcavezetőhöz tartozó tudományos tanácsadó testülettel rendszeresen üléseznek és aktuális biztonsági kérdéseket vitatnak meg, ő maga 2001 óta ennek a testületnek a tagja.

A portál megkeresésére viszont Anna Maria Reich, az osztrák szövetségi kancellária szóvivője cáfolta, hogy Nógrádi valaha is tanácsokat adott volna az osztrák kormánynak. A honvédelmi tárca biztonságpolitikai kabinetje részéről ugyancsak cáfolták, hogy Nógrádi György akár a miniszter, akár a minisztérium mellett tanácsadó lenne.

Mint arra nemrég fény derült, Nógrádi György szakmai életrajzában számos valótlan adat szerepelt: nem igaz egyebek mellett az sem, hogy a Svéd Nemzetvédelmi Egyetem elnökségi tagja lenne, az az egyetem pedig, ahol állítása szerint rektorhelyettes, a valóságban nem is létezik.

Nógrádi egyébként gyakori vendége az állami médiának, ahol a menekültválság kapcsán előszeretettel riogat terrorveszéllyel. Az M1 műsoraiba azután is hívták, hogy kiderültek az életrajzában foglalt valótlanságok, sőt kedden interjút is közöltek vele, ahol a vádakat annyival intézik el, hogy „mindenki döntse el, hogy a több évtizedes teljesítménye szerint ítéli meg, vagy egy újságcikk sorai alapján”. A beszélgetés ehelyett zavarba ejtően kínos anekdotázgatásba fulladt, egyebek mellett arról, hogyan simogatott a szakértő „másik csajt” a nászútján. Az MTVA sajtóosztálya mindezek ellenére épp egy napja kelt ki magából amiatt, hogy szerintük megkérdőjelezték a közszolgálatiságukat, azzal, hogy állami tévének nevezték az intézményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik