Közélet

Még nem adja a főváros az államnak a Dagályt

dagály (dagály, uszoda, vizes vb 2021, )
dagály (dagály, uszoda, vizes vb 2021, )
Úgy döntött a Fővárosi Közgyűlés, inkább elhalasztja a Dagály odaadását az államnak a vizes vb-re. A főváros azt várja a lépésért cserébe, hogy az állam kipofozza a BKV-t.

Elhalasztották a Dagály Strandfürdő állami tulajdonba történő térítésmentes átadására vonatkozó megállapodás megkötését a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A javasolt megállapodás a tulajdonjog átruházására és a kapcsolódó áfafizetési kötelezettségnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re való áthárítására irányult.

Az előterjesztő, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az ülésen visszavonta a több ingatlan átadásáról szóló javaslatnak a Dagályra vonatkozó pontját. A közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, a Dagályt térítésmentesen az államnak kívánja adni azzal, hogy az ingatlan átadása közérdekű beruházásra szolgál. A 2017-es vizes vb központi helyszíne a Dagály uszoda lesz.

A testület akkor elviekben támogatta, hogy a BKV adósságállományának átvállalásával, a fővárosi közösségi közlekedés működési forráshiányának, illetve hosszú távú finanszírozásának biztosításával összefüggésben, az állam részéről közfeladat-ellátás elősegítése céljából kért több ingatlant – köztük a Dagályt – átadják az államnak.

Bízhatunk a kormányban

Horváth Csaba (MSZP) a napirendi pont vitájában arról beszélt, hogy a főváros ellentételezés nélkül ad át ingatlanokat az államnak, a Dagályért nem kapnak semmit. Tarlós István főpolgármester azt mondta, a BKV hosszú távú finanszírozása 26 éve megoldatlan, és azon dolgoznak, hogy erre megoldást találjanak. “Bízhatunk a kormányban, eddig sem hagyta a BKV-t összeomlani” – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint 250 milliárd forint adósságtól tehermentesítette a fővárost, továbbá 2010 óta a BKV üzemi eredménye pozitív és nem vett fel működési hitelt. Tokody Marcell (Jobbik) azt mondta, hogy az ingatlanátadásban hiányoznak azok a garanciális elemek, amik biztosítanák a BKV finanszírozását.

887 négyzetméter a Nemzeti Emlékezet Bizottságának

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években a főváros vezetése hatékonyabbá tette a BKV működését, és az érintett felek egy több lábon álló és hosszú távú finanszírozás kidolgozásában érdekeltek. Az előterjesztés elfogadásával a közgyűlés döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat egy VIII. kerületi, Vas utcai, 887 négyzetméteres ingatlanját ingyenesen átadja az államnak. Az ingatlan a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elhelyezéséhez szükséges.

Továbbá ingyenesen átadják az államnak egy VI. kerületi, Rippl-Rónai utcai, 4358 négyzetméteres ingatlan tulajdonjogát a Raoul Wallenberg Egészségügyi Szakiskola elhelyezésére. A javaslatot 18 igen és 5 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik