Közélet

Igen magas a lemorzsolódás az egyetemeken és a főiskolákon

egyetemistak(210x140)(2).jpg (egyetemisták, )
egyetemistak(210x140)(2).jpg (egyetemisták, )
Jelentősen csökkent az elmúlt években, de még így is nagyon magas azoknak az aránya, akik végzettség nélkül fejezik be a felsőoktatási tanulmányaikat.

Alapképzéseken átlagosan 36, osztatlan szakokon pedig csaknem 39 százalékos a lemorzsolódás aránya a felsőoktatásban, s ebben még benne sincs az a több tízezer fiatal, aki „csak” a nyelvvizsga hiánya miatt nem tud diplomát szerezni – tudta meg a Magyar Nemzet.

Míg az OECD 2008-as Education at a Glance elemzése 45 százalékra becsülte a lemorzsolódás mértékét hazánkban, mostanra sikerült 40 százalék alá szorítani az arányt, de a hallgatóknak még mindig több mint harmada képtelen megszerezni a diplomáját.

Főleg az informatikai és természettudományos szakok hallgatói esnek ki tömegesen idő előtt, végzettség nélkül a rendszerből.

A hallgatók tömeges leszakadása nemzetközi szinten is igen magas: az Educatio Nonprofit Kft. 2013-as adatai szerint az OECD-tagállamokban a fiatalság 62 százaléka tanul tovább a felsőoktatásban, de csupán 39 százalékuk szerzi meg a vágyott papírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik