Közélet

Gyorstalpalón képzik gazdává a politikusokat és üzletembereket

Egy OKJ-s tanfolyammal és lakcímbejelentéssel bárki lehet helyben élő gazdálkodó, és licitálhat az állami földre.

Százával végzik az üzletemberek, politikusok, ügyvédek és családtagjaik ezekben a hetekben a „last minute aranykalászos tanfolyamokat” – írja a VS. A kormányrendelet alapján azok licitálhatnak majd az állami földekre, akik helyben lakó földművesek, és ennek azok is megfelelnek, akik részt vesznek egy OKJ-tanfolyamon. Ezek közül az aranykalászos gazdaképzőt a legegyszerűbb elvégezni.

Traktort és állatot sem kell látniuk

A portálnak a Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont kapcsolattartója elmondta: folyamatosan nagy az érdeklődés a tanfolyamok iránt azóta, hogy a 2013-ban elfogadott földforgalmi törvény a földműves státuszhoz köti az egy hektárnál nagyobb termőföld birtoklását és a területalapú támogatásokat. Arra a kérdésre, hogy november végén lehet-e vizsgázni, ha a gazdajelölt még csak most jelentkezik a tanfolyamra, és nem akar lecsúszni az állami földlicitről, azt mondta: „ha felkészült, akkor igen”.

A végzettség megszerzéséhez még csak egy állatot vagy egy traktort sem kell élőben látni, pedig gépkezelői jogosítvány is jár hozzá. Alapvetően ugyanis távoktatás zajlik. A vizsgák is igen rugalmasak, a gyakorlatról is csak szóban kell beszámolni a vizsgabiztosnak – mondta az egyik tanfolyam szervezője. Buktatni nem szoktak, a résztvevők inkább üzletemberek, akik nem túrják a földet, hanem „nagyban űzik”.

Mindenki gazda lesz

Szembetűnő, hogy míg tavaly nyáron csak 34 ezer földművest tartottak számon, addig most 106 ezret. Ez persze annak is köszönhető, hogy a valódi földművelők is bejelentkeztek a földhivatalokhoz, attól függően, hogy kellett-e valahol igazolniuk a földműves minősítésüket.

A Fővárosi Kormányhivatal arról tájékoztatta a portált, hogy tavaly márciustól idén szeptember 30-ig 1143 kérelem érkezett a területi földhivatalhoz, ebből mindössze tízet utasítottak el.

Úgy tudni, hogy az aranykalászos gazdatanfolyamon részt vett Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, aki annak a Magosznak az alelnöke, amely kilobbizta a „Földet a gazdáknak” programot, de felesége és húga is részt vett a gazdaképzőn. Vagyonnyilatkozata szerint 150 hektár szántó van a nevén, ehhez most akár újabb 150 hektárt is vásárolhat, ha pedig ennél is többre van szüksége a családi gazdaságnak, akkor a rokonok nevére is 300-300 hektár kerülhet. Elég egy lakcímbejelentés ott, ahol az állami földre licitálni szeretnének és máris helyben lakó gazdának számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik