Közélet

A Magyar Tudományos Akadémia mellé helyezik a Pálinka Nemzeti Tanácsot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 28. 17:50

Köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács is, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írja ezt egy új törvényjavaslat indoklásában.

A köztestületi rangot kiemelt fontosságú közfeladatnak ítélt tevékenységet folytató szervezetek kaphatják meg, ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is, a szakmai kamarák és a hegyközségek, írja a hvg.hu.

Fazekas javaslata szerint a „pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását”, ezt pedig csak köztestület formájában lehet megoldani.

A közfeladatok közé tartozik: a pálinka egységes minősítése és laboratóriumi vizsgálata érdekében együttműködik a pálinkaellenőrző hatósággal és a vámhatósággal; a pálinkára vonatkozó jogszabályok megsértése esetén értesíti az illetékes hatóságot; és az, hogy minőségvédelem érdekében összehangolja a pálinkakészítők szakmai együttműködését.

Valamint kidolgozzák a hosszú távú Nemzeti Pálinkastratégiát is. Az új Pálinka Nemzeti Tanácsot e törvény kihirdetése után 120 napon belül kell megalakítani a szakmai érdekvédelmi szervezetek képviselőiből, működését az állami költségvetés támogatja.

Tisztséget nem viselhet benne az, aki valamelyik párt országos tisztségviselője, valamint aki főállásban államigazgatási köztisztviselő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.