Közélet

Mindenki kapott kitüntetést a menekültválság miatt, csak Toroczkai nem

Az ásotthalmi polgármester csalódott, kisstílűségnek nevezte, hogy nem kapta meg az elismerést.

Pintér Sándor október 23-án kitüntette a határ menti települések polgármestereit „a migrációs helyzetben nyújtott kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül”. Az elismerést egyebek mellett Körmend, Zákány, Hegyeshalom, Röszke, Kelebia és Mórahalom vezetői is megkapták. Egyetlen kivétel akadt: Ásotthalom első embere, Toroczkai László.

Toroczkai a Délmagyarországnak azt mondta: történelemhamisítás és kisstílű igazságtalanság, hogy csak ő nem kapta meg az elismerést. Hozzátette: nem a kitüntetés hiányzik neki, az ott élő emberekért dolgozik. „Az illegális migrációra adott válaszként előbb megalapítottuk a fegyveres mezőőrséget, növeltük a polgárőrség támogatását, a térségi polgármesterek közül elsőként lakossági fórumot szerveztünk. 2014 decemberében én javasoltam először a kerítés felépítését. Akkor lehurrogtak, paranoiásnak neveztek” – fejtegette.

Szilágyi György jobbikos képviselő furcsának nevezte, hogy Toroczkai nem kapta meg a kitüntetést. „Lelketlen, pökhendi módon önök azokat leckéztetik, akiket a polgármester képvisel” – mondta. Pogácsás Tibor, a belügyminisztérium államtitkára nem válaszolt arra, hogy az ásotthalmi polgármester miért nem kapta meg az elismerést, de azt mondta: „a mezőőrségnek nem az a feladata, hogy migránsokat gyűjtsön be”.

Toroczkai egyébként nagyon igyekezett elrettenteni a menekülteket faluja közeléből, még videót is készített e célból, de nem nagyon vették komolyan, az egyik népszerű amerikai szórakoztató műsorban azt mondták a kisfilmről, hogy összekeverték a határőrséget a sztriptízbárok kidobóival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik