Közélet

Felelnie kell a volt román miniszterelnöknek is a bányászjárásért

Az államfő engedélyezte a legfőbb ügyészségnek, hogy eljárást indítsanak az egykori kormánytagokkal szemben az 1990-es események kapcsán.

Három volt román kormánytag ellen kezdődhet eljárás az 1990-es bányászjárással kapcsolatban, miután Klaus Iohannis elnök jóváhagyta a legfőbb ügyész kérését – tudósít az MTI.

A legfőbb ügyész még csütörtökön fordult az államfőhöz, hogy engedélyezze bűnvádi eljárás indítását Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu egykori miniszterelnök-helyettes és Atanasie Stanculescu volt védelmi miniszter ellen. Az ügyben Ion Iliescu volt elnököt is meggyanúsították, mégpedig emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésével.

Az ügyészség szerint Iliescu és Roman más kormánytagokkal együtt az 1990. júniusi Egyetem téri ellenzéki tüntetés feloszlatásáról határozott, majd arról, hogy bányászokat utaztassanak Bukarestbe. A vájárok járókelőket bántalmaztak, bementek az egyetemre, diákokat vertek meg, feldúlták az ellenzéki pártok székházait is. Iliescu ugyanakkor ahelyett, hogy elítélte volna a bányászok hőzöngését, nyilvánosan megköszönte „hazafias, példás állampolgári cselekedetüket”.

A történtek óta többször is indult eljárás az események kivizsgálására, de a vádhatóság minden alkalommal lezárta az aktákat. Most viszont kénytelenek nyomozni az atrocitások ügyében, mert a strasbourgi emberi jogi bíróság elítélte ezzel kapcsolatban a román államot. A bányászjárásnak egyébként négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik