Közélet

Elkaszálták: a férfiak nem mehetnek 40 év után nyugdíjba

Nem kis huza-vona után végül a Kúria is elkaszálta, hogy a férfiak – a nőkhöz hasonlóan – 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak.

Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja idén áprilisban magánemberként kezdeményezett népszavazást arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munka után.

A kérdése úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?

A költségvetést az Országgyűlés alakítja

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azonban megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ugyanis a népszavazás költségvetési kiadásokat érintene, az alaptörvény szerint viszont ilyen kérdésekben nem lehet népszavazást tartani. Az NVB kifogásolta a kérdést is, pontosabban, hogy

a választópolgárok nincsenek tisztában azzal, döntésük milyen következményekkel jár a nyugdíjrendszer egésze tekintetében, és ezeknek milyen társadalmi, pénzügyi, és más hatásaival kellene számolni.

A szervező ezek után felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. Az pedig az NVB érvei ellenére hitelesítette a kérdést, mondván: önmagában az a tény, hogy a kérdésnek költségvetési kihatása van, nem jelenti azt, hogy ne lehetne abban népszavazást tartani. A módosítások iránya, a konkrét összegszerűségek meghatározása az Országgyűlés feladata, vagyis a költségvetés alakítására eredményes népszavazás esetén is lesz lehetősége az Országgyűlésnek.

A nők kedvezőbb jogokra tarthatnak igényt

Ezután meg is kezdődött a szükséges aláírások gyűjtése, miközben több magánszemély és szervezet alkotmányjogi panaszt nyújtott be az ügyben. Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 15-én megsemmisítette a Kúria hitelesítő határozatát, mert úgy ítélte meg, hogy az – a Kúria érvelésével ellentétben – érinti a költségvetést.

Emellett a nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi hitelesítő döntése.

A Kúria ezt követően a népszavazási ügyben új határozat hozatalát rendelte el, ezt kedden hozták meg. A felülvizsgálati kérelmet elutasították, és helybenhagyták az NVB hitelesítést megtagadó döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik