Közélet

Elkaszálták: a férfiak nem mehetnek 40 év után nyugdíjba

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 10. 27. 16:46

Nem kis huza-vona után végül a Kúria is elkaszálta, hogy a férfiak – a nőkhöz hasonlóan – 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak.

Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja idén áprilisban magánemberként kezdeményezett népszavazást arról, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munka után.

A kérdése úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?

A költségvetést az Országgyűlés alakítja

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azonban megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ugyanis a népszavazás költségvetési kiadásokat érintene, az alaptörvény szerint viszont ilyen kérdésekben nem lehet népszavazást tartani. Az NVB kifogásolta a kérdést is, pontosabban, hogy

a választópolgárok nincsenek tisztában azzal, döntésük milyen következményekkel jár a nyugdíjrendszer egésze tekintetében, és ezeknek milyen társadalmi, pénzügyi, és más hatásaival kellene számolni.

A szervező ezek után felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. Az pedig az NVB érvei ellenére hitelesítette a kérdést, mondván: önmagában az a tény, hogy a kérdésnek költségvetési kihatása van, nem jelenti azt, hogy ne lehetne abban népszavazást tartani. A módosítások iránya, a konkrét összegszerűségek meghatározása az Országgyűlés feladata, vagyis a költségvetés alakítására eredményes népszavazás esetén is lesz lehetősége az Országgyűlésnek.

A nők kedvezőbb jogokra tarthatnak igényt

Ezután meg is kezdődött a szükséges aláírások gyűjtése, miközben több magánszemély és szervezet alkotmányjogi panaszt nyújtott be az ügyben. Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 15-én megsemmisítette a Kúria hitelesítő határozatát, mert úgy ítélte meg, hogy az – a Kúria érvelésével ellentétben – érinti a költségvetést.

Emellett a nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt az alaptörvény szerint, ezért is alkotmányellenes a Kúria június végi hitelesítő döntése.

A Kúria ezt követően a népszavazási ügyben új határozat hozatalát rendelte el, ezt kedden hozták meg. A felülvizsgálati kérelmet elutasították, és helybenhagyták az NVB hitelesítést megtagadó döntését.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.