Közélet

Komoly leckét kaphat Orbán bérszámfejtésből

A kormányfőnek néhány hónap alatt kellene a megoldást találnia arra, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bér járjon.

Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az Egyenlő Bér Programról. A párt társelnöke azt szeretné, ha a nők és a férfiak közti bérszakadék 2018-ig nemzetgazdasági szinten legalább 30 százalékkal csökkenne. Ezért azt javasolja, az Országgyűlés kérje fel a kormányt, hogy február 1-jéig fogadjon el cselekvési tervet a nők és a férfiak közti bérkülönbségek csökkentése, az egyenlő munkáért egyenlő bér elv érvényre juttatása érdekében szükséges intézkedésekről, a kabinet pedig március 1-jéig pedig nyújtsa be a szükséges törvényjavaslatokat.

Az indokolás emlékeztet rá, hogy a 2013-as adatok szerint a magyar nők és férfiak bruttó órabére közti különbség 18,4 százalék volt, szemben az EU 16,4 százalékos átlagával. Az elmúlt években is megmaradt a bérdiszkrimináció és különösen nagyok a bérkülönbségek a 35-44 és a 45-54 éves korcsoportban és a felsőfokú végzettségűeknél.

A nemek közötti bérszakadék miatt a nők nemcsak aktív korukban keresnek kevesebbet: nyugdíjuk is alacsonyabb lesz, így ki vannak téve az időskori szegénység veszélyének.  A magyar nők átlagosan 13 százalékkal alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint a férfiak.

A nők képzettebbek, jobbak a tanulmányi eredményeik. Ennek ellenére kevesebben dolgoznak, kevesebbért.

A legnagyobb, 30 százalék feletti különbség a diplomás női és férfi alkalmazottak között van, de 20 százalék körüli a szakképzett dolgozók fizetése közti különbség is. Gond az is, hogy a többségében nőket foglalkoztató ágazatokban a bérek alacsonyabbak, mint ott, ahol a férfiak vannak túlsúlyban. Több a nő a közszféra rosszul fizetett állásaiban, az egészségügyben, a közigazgatás adminisztratív pozícióiban vagy a szociális és gyermekvédelmi ágazatban

Az LMP kiáll a nők és férfiak közti bérkülönbség csökkentéséért, úgy véli: indokolatlanok azok a különbségek és hátrányok, amiket a munkaerőpiacon elszenvednek.Az ellenzéki párt szerint a nők tudásának és képességeinek elismerésével mindenki nyerne: nőne a foglalkoztatottság, magasabbak lennének a bérek, csökkenne a szegénység.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik