Közélet

Komoly leckét kaphat Orbán bérszámfejtésből

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 26. 12:28

A kormányfőnek néhány hónap alatt kellene a megoldást találnia arra, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bér járjon.

Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az Egyenlő Bér Programról. A párt társelnöke azt szeretné, ha a nők és a férfiak közti bérszakadék 2018-ig nemzetgazdasági szinten legalább 30 százalékkal csökkenne. Ezért azt javasolja, az Országgyűlés kérje fel a kormányt, hogy február 1-jéig fogadjon el cselekvési tervet a nők és a férfiak közti bérkülönbségek csökkentése, az egyenlő munkáért egyenlő bér elv érvényre juttatása érdekében szükséges intézkedésekről, a kabinet pedig március 1-jéig pedig nyújtsa be a szükséges törvényjavaslatokat.

Az indokolás emlékeztet rá, hogy a 2013-as adatok szerint a magyar nők és férfiak bruttó órabére közti különbség 18,4 százalék volt, szemben az EU 16,4 százalékos átlagával. Az elmúlt években is megmaradt a bérdiszkrimináció és különösen nagyok a bérkülönbségek a 35-44 és a 45-54 éves korcsoportban és a felsőfokú végzettségűeknél.

A nemek közötti bérszakadék miatt a nők nemcsak aktív korukban keresnek kevesebbet: nyugdíjuk is alacsonyabb lesz, így ki vannak téve az időskori szegénység veszélyének.  A magyar nők átlagosan 13 százalékkal alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint a férfiak.

A nők képzettebbek, jobbak a tanulmányi eredményeik. Ennek ellenére kevesebben dolgoznak, kevesebbért.

A legnagyobb, 30 százalék feletti különbség a diplomás női és férfi alkalmazottak között van, de 20 százalék körüli a szakképzett dolgozók fizetése közti különbség is. Gond az is, hogy a többségében nőket foglalkoztató ágazatokban a bérek alacsonyabbak, mint ott, ahol a férfiak vannak túlsúlyban. Több a nő a közszféra rosszul fizetett állásaiban, az egészségügyben, a közigazgatás adminisztratív pozícióiban vagy a szociális és gyermekvédelmi ágazatban

Az LMP kiáll a nők és férfiak közti bérkülönbség csökkentéséért, úgy véli: indokolatlanok azok a különbségek és hátrányok, amiket a munkaerőpiacon elszenvednek.Az ellenzéki párt szerint a nők tudásának és képességeinek elismerésével mindenki nyerne: nőne a foglalkoztatottság, magasabbak lennének a bérek, csökkenne a szegénység.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.