Közélet

Biorobotok ülnek a parlamentben

Ángyán József (Array)
Ángyán József (Array)
Ángyán József egykori agrárállamtitkár szerint a képviselők nem a választóknak, hanem a feletteseiknek akarnak megfelelni.

Az ATV Szabad szemmel című műsorában a volt államtitkár ismét bírálta a kormány földpolitikáját. Ángyán József az árverési hirdetmények konkrét adati alapján arra jutott, hogy földhöz “csak a legerősebb tőkeérdekeltségek férhetnek hozzá”. Ahhoz, hogy egy vevő állami támogatást kapjon a vásárlásra, önerőből kell kifizetni a kikiáltási ár 20 százalékát. Szerinte ennyi pénze nincs a földműves családoknak.

Jelenleg 102 ezer földműves van az országban. Kikötés, hogy csak szakembereket vesznek nyilvántartásba, de a professzor utánanézett, és talált olyan tanfolyamot, amely 240 ezer forintba kerül, de két hét alatt aranykalászos gazda végzettséget ad. Ilyen minősítése van Mészáros Lőrincnek is.

Ángyán József aggályosnak tartja, hogy egy család tagjai saját jogon fejenként 300 hektáronként óriási területeket vásárolhatnak fel. Utána azt saját cégeinek bérbe adhatják, még be sem kell jelenteniük. Így csak papíron tűnnek el a nagybirtokok, hiszen a földtörvényben az egy családhoz tartozó földméretnek nincs korlátja.

Arra sincs garancia, hogy a 2001-ben 50 évre bérbe adott földeket 20 évig ne idegenítsék el, hiszen ezt nem törvény, hanem kormányhatározat mondja ki, Szerinte alkotmányos szempontból aggályos, hogy az állami tulajdonban lévő földeket az emberek hozzájárulása nélkül akarják eladni, hiszen azok a nemzeti vagyon részei.

A magyarok azért nem mozdulnak meg az ügyben, mert már egyféle „fortélyos félelem” uralkodik, főleg vidéken. Az emberek félnek attól, hogy bosszút állnak rajtuk, velük statuálnak példát. Úgy érzik, úgysem tudnak változtatni a helyzeten. Bevált módszer, hogy a hangadóknak odalöknek egy kis darab földet, hogy befogják a szájukat.

A parlamentben biorobotok ülnek, akik nem választóiknak, hanem feletteseiknek akarnak megfelelni.

A demokrácia a végét járja.

A helyzet kimenetele kapcsán Thomas Mann történetét idézte. Mario lelőtte a varázslót, amikor rájött, hogy az hipnotizálta őt. „Remélem, hogy a mostani helyzetből másképp fognak kijönni” – tette hozzá az ATV-ben Ángyán József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik