Közélet

NGM-államtitkár: igazolják az adatok a kormány gazdaságpolitikáját

Igazolják a kormány gazdaságpolitikáját az adatok, ezeket a nemzetközi szervezetek is elismerik, mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en, az Eurostat legfrissebb összesítésére reagálva.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának szerdán közzétett összesítése szerint a magyar államháztartás GDP-arányos deficitje, tavaly 2,5 százalék volt, csakúgy, mint az előző évben. Az államadósság ugyanakkor a GDP 76,8 százalékáról a bruttó hazai össztermék 76,2 százalékára csökkent.

Az államtitkár kiemelte: az előzetesen várt 2,6 százaléknál is jobb lett a GDP-arányos hiány.

Az Európai Unió 28 tagállamából 14-nél még mindig 3 százalék feletti a hiány, és az államadósság is 87 százalék körül van uniós átlagban – hívta fel a figyelmet Banai Péter Benő, hozzátéve, hogy ezekhez az adatokhoz képest is igen kedvezőek a magyar mutatók.

Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, vannak még feladatok. Ezek között említette például a képzési rendszer javítását, a bürokrácia csökkentését, az eljárások egyszerűsítését és a vállakozói-üzleti környezet segítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik