Közélet

Kósa Lajos korlátozná a Facebookot

A fideszes politikus szerint az internetes zaklatók nagyrészt gyerekek, akiknek „a legnagyobb büntetés az, ha lekapcsolják a Twittert”.

Bár egy közszereplőnek többet kell tűrnie az átlagnál, nagy vihart kavart, hogy a Demokratikus Koalíció nyíregyházi Facebook-csoportjában egyenesen Orbán Viktor felakasztásáról írtak. Gyurcsány pártja elhatárolódott a csoporttól és jelezte: vállalhatatlan nézetei miatt már tavaly kizárták annak adminisztrátorát. A DK maga is támogatja a netes zaklatók elleni fellépést, mert maguk is naponta kapnak halálos fenyegetéseket – derül ki az ATV összeállításából.

A Honvédelmi Bizottság szerdán napirendre vette az ügyet, rendkívüli ülést hívtak össze, hogy megvitassák a bizottság elnöke, Kósa Lajos szerint „elemi erejű és mindent elsöprő” zaklatási hullámot, ami a közösségi oldalakon zajlik. Kósa felidézte a Fidesz álláspontját, mely szerint a demokratikus politikai térben nem létezhet olyan politikai erő, amelynek a nevében ilyen fenyegetéseket lehet tenni, sőt, felvetette a Facebook lehetséges korlátozását is. Kósa azt mondta: szerinte a netes zaklatók többsége gyerek, akiknek a legnagyobb büntetés az, ha lekapcsolják a Twittert.

Az MSZP-s Harangozó Tamás viszont a Fidesz felelősségét firtatta. Szerinte Orbán Viktor azzal, hogy azt mondja, hogy a baloldal ráront a saját nemzetére és genetikailag kódolva van arra, hogy ilyet tegyen, saját maga engedi ki a szellemet a palackból és utána nem tudja kontrollálni.

A bizottság végül úgy döntött, hogy koncepciótervezetet kér a kormánytól az internetes zaklatás megállítására.

Kósa egyébként az ATV szerda esti műsorában is beszélt az internetes zaklatásról, azt mondta: gyakran visszaélnek az ismert közéleti szereplők neveivel, ő például rendszeresen kap kamu leveleket Kálmán Olga nevében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik