Közélet

Józsefvárosi bérlakások: a kerület nem ért egyet a Kúriával

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 22. 19:42

A Kúria az ombudsman indítványa alapján úgy döntött, nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, hogy a józsefvárosi önkormányzat mentesíti a bejelentett kerületi lakásbérlőket a kommunális adó megfizetésétől.

A főváros VIII. kerülete tiszteletben tartja a döntést, de nem ért vele egyet, ezért vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy ezeknek a bérlőknek a jövőben se kelljen adót fizetniük – közölte a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben idézik a Kúria döntését, amely alapján 2016-os évre már adót kell fizetnie annak, aki nem magánszemélytől bérel lakást. Idén január 1-jétől a VIII. kerületben a kiadott lakások után évi 28 140 forintot kell fizetnie a bérbeadónak.

Az önkormányzati rendelet értelmében nem kell kommunális adót fizetniük azoknak a józsefvárosi lakosoknak, akiknek a kerületben bejelentett lakásuk van, valamint azoknak sem, akik önkormányzati bérlakásban élnek. A rendelet szerint mentesül az adó megfizetése alól az a magánszemély is, aki cégtől bérli lakását, és be is van jelentve oda.

A Kúria önkormányzati tanácsa a Magyar Közlönyben október 21-én közzétett határozatával megállapította, hogy törvényellenes a józsefvárosi önkormányzat magánszemélyek kommunális adójáról szóló rendeletének az a pontja, amely szerint a bejelentett kerületi lakásbérlőknek nem kell kommunális adót fizetniük. Ezt a pontot a bíróság 2015. december 31-ével megsemmisítette.

Határozatával a Kúria részben helyt adott az ombudsman indítványának. Az alapvető jogok biztosához egy magánszemély fordult panasszal, mondván, az egyenlő bánásmód követelményeit sértik az önkormányzat 2014. szeptemberi önkormányzati rendeletének azon szabályai, amelyek a kommunális adó megfizetése alól minden adóalanyt mentesítenek, kivéve a lakástulajdonát bérbe adó magánszemélyt.

Az alapvető jogok biztosának érvelése szerint az önkormányzat által megállapított mentességek túllépték a helyi adóban foglalt törvényi kereteket.

A Kúria ugyanakkor elutasította az önkormányzati rendelet egy másik pontja törvényellenességének megállapítására irányuló indítványt. E pont szerint az adó tárgya a lakástulajdon, alanya a lakás tulajdonosa, aki akkor mentesül a kommunális adókötelezettség alól, ha van a kerületben bejelentett lakcíme, és nem él a tulajdonjogából eredő hasznosítás jogával, azaz a lakását nem adja bérbe.

A Kúria nem osztotta az alapvető jogok biztosának azt az érvelését, amely szerint az önkormányzat tartalmi szempontból ebben az esetben a bérleti jogviszonyt adóztatja, a mentességi szabály pedig nem kapcsolódik az adótárgyhoz avagy az adó alanyához.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.