Közélet

MSZP: hamis indoklással utasította el a Kúria a népszavazási kezdeményezést

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak az MSZP-s Lukács Zoltán a szocialisták vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezése ügyében hozott kúriai döntés miatt.

Lukács Zoltán, a párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese szerdán ezt annak kapcsán tudatta+, hogy a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva kedden elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Az MSZP-s politikus közleménye szerint hamis a Kúriának az a jogi indoklása, amely az elutasítás indokaként a meghatalmazás útján történő kérdésbeadást jelölte meg.

Személyesen vitte be

Lukács Zoltán felidézte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke július 5-én elutasította azt a kezdeményezést, amelyet meghatalmazott útján adott be. Az elutasítás indoka akkor az volt, hogy a kérdést még azelőtt nyújtották be, hogy a Kúria közzétette volna a korábbi, azonos tárgyú népszavazási kezdeményezéséről hozott elutasító döntését – fejtette ki. Hozzátette: a népszavazási törvény szerint az elutasítást követően a kezdeményező 15 napon belül újra beadhatja a népszavazási kérdését, s ebben az esetben az első benyújtás időpontját kell a kérdés benyújtása időpontjának tekinteni. Ezzel a lehetőséggel élve – folytatta Lukács Zoltán -, személyesen vitte be július 7-én az NVI-hez a népszavazási kezdeményezést, amit a NVB július 20-án elutasított. Közölte, ezután került a kezdeményezés a Kúria elé.

Lukács Zoltán szerint nyilvánvaló, hogy a Kúria téves döntést hozott, amikor azért utasította el a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezését, mert azt szerinte meghatalmazott közreműködésével adta be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik