Közélet

MSZP: hamis indoklással utasította el a Kúria a népszavazási kezdeményezést

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 21. 15:10

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak az MSZP-s Lukács Zoltán a szocialisták vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezése ügyében hozott kúriai döntés miatt.

Lukács Zoltán, a párt alelnöke, frakcióvezető-helyettese szerdán ezt annak kapcsán tudatta+, hogy a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva kedden elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Az MSZP-s politikus közleménye szerint hamis a Kúriának az a jogi indoklása, amely az elutasítás indokaként a meghatalmazás útján történő kérdésbeadást jelölte meg.

Személyesen vitte be

Lukács Zoltán felidézte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke július 5-én elutasította azt a kezdeményezést, amelyet meghatalmazott útján adott be. Az elutasítás indoka akkor az volt, hogy a kérdést még azelőtt nyújtották be, hogy a Kúria közzétette volna a korábbi, azonos tárgyú népszavazási kezdeményezéséről hozott elutasító döntését – fejtette ki. Hozzátette: a népszavazási törvény szerint az elutasítást követően a kezdeményező 15 napon belül újra beadhatja a népszavazási kérdését, s ebben az esetben az első benyújtás időpontját kell a kérdés benyújtása időpontjának tekinteni. Ezzel a lehetőséggel élve – folytatta Lukács Zoltán -, személyesen vitte be július 7-én az NVI-hez a népszavazási kezdeményezést, amit a NVB július 20-án elutasított. Közölte, ezután került a kezdeményezés a Kúria elé.

Lukács Zoltán szerint nyilvánvaló, hogy a Kúria téves döntést hozott, amikor azért utasította el a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezését, mert azt szerinte meghatalmazott közreműködésével adta be.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.