Közélet

Pozsgay Imre, a bolygó kapitánya egymaga verte le a kommunizmust

Egy 56-os halálraítélt mellett ülve beszélt hőstetteiről az MSZMP KB egykori tagja.

Pozsgay Imre, az MSZMP Központi és Politikai Bizottságának egykori tagja Puchert János 56-os halálraítélt mellett ülve mondott ünnepi beszédet a Közép-Európai Club Pannonia egyesület keddi megemlékezésén, nagyjából húsz klubtag előtt – számolt be a 444. A szervezet elnöke Pozsgayt a rendszerváltás emblematikus figurájaként méltatta, aki először jelentette ki 1989. január 28-án, hogy 1956-ban Magyarországon népfelkelés volt.

Pozsgay szerint az 1956-os forradalomnak köszönhető, hogy a Szovjetunió végzetesen megrogyott, a kommunizmus pedig a világ nagy részén megbukott. Azt mondta: soha nem tagadta, hogy „nagyon messziről érkezett” az 1989-es rádióinterjúig: 1956-ban lépett be az MSZMP-be, egy évre rá tisztázta, hogy 1956 ellenforradalom volt, majd eljutott a párt és az állam legtetejéig.

Az „1989-90-es tárgyalásos forradalomra” terelve a szót Pozsgay már lényegében arról beszélt, hogy neki köszönhetjük a köztársaságot, azt mondta: ki kellett puhatolni, meddig lehet elmenni Moszkvával szemben, majd manőverek sorozatával semmisítette meg a szocializmust. Amikor a rádióban kijelentette, hogy 1956-ban népfelkelés volt, az MSZMP tagjai tízezrével tagadták meg a tagdíjfizetést, megerősödött az ellenzék és létrejött a rendszerváltáshoz vezető tárgyalási alap – mondta Pozsgay.

Az egykori államminiszter nem először mondott furcsákat szerepéről, néhány hónapja az Indexnek azt mondta: úgy mutatná magát a mostani fiatalok számára, hogy „azt, hogy most ficánkolhatsz, részben nekem köszönheted”. Az egykor kommunista politikus MDF-es kitérővel Orbán Viktor és a Fidesz mellett kötött ki, az új alaptörvény kidolgozásában is részt vett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik