Jávor Benedek sajtótájékoztatója az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultációról
Közélet

Lázárék fél mondatot engedtek kihozni a paksi bővítés dokumentumaiból

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 10. 20. 18:58

Jávor Benedek fél évig levelezgetett, hogy megnézhesse a szerződéseket, de még a jegyzeteit is ott kellett hagynia a Miniszterelnökségen.

Fél évnyi levelezgetésbe és engedélyeztetésbe telt Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének, hogy betekinthessen a paksi bővítés tavaly decemberben megkötött megvalósítási szerződéseibe. Jávor a Facebookon számolt be a bonyolult folyamatba: végig vele kellett lennie egy államtitkárnak, majd telefont, táskát, papírokat kint hagyva, a Miniszterelnökségen egy alagsori félszobában megnézhette a háromezer oldalnyi angol nyelvű szerződést.

Jávor jegyzeteket készíthetett ugyan a Miniszterelnökség pecsétjével ellátott papírokra, de azokat nem vihette magával – előbb átvizsgálta őket a Miniszterelnökség, és személyesen Lázár János miniszter hagyta jóvá, hogy milyen minősített információkat kell törölni belőle. Erre három hónapig kellett várni.

A képviselő kedden kapta kézhez saját jegyzeteinek a másolatát: a szerződések címein túl egyetlen félmondatot hagytak meg, ami arról szól, hogy a kiégett fűtőelemeket csak akkor lehet Oroszországba visszaküldeni, ha azokat az orosz fél szállította.

Azt Jávor is elismeri, hogy a szerződéseknek vannak olyan elemei, amit okkal védenek, de a dokumentumokat áttekintve biztos abban, hogy azok 80 százalékának a nyilvánosságra hozatala semmilyen biztonsági vagy üzleti érdeket nem sértene, ellenben úgy gondolja, a magyar állampolgárok elemi joga, hogy megismerjék azt, mert végeredményben ők viselik a beruházás pénzügyi, társadalmi és környezeti kockázatait is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.