Jávor Benedek sajtótájékoztatója az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultációról
Közélet

Lázárék fél mondatot engedtek kihozni a paksi bővítés dokumentumaiból

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 10. 20. 18:58

Jávor Benedek fél évig levelezgetett, hogy megnézhesse a szerződéseket, de még a jegyzeteit is ott kellett hagynia a Miniszterelnökségen.

Fél évnyi levelezgetésbe és engedélyeztetésbe telt Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének, hogy betekinthessen a paksi bővítés tavaly decemberben megkötött megvalósítási szerződéseibe. Jávor a Facebookon számolt be a bonyolult folyamatba: végig vele kellett lennie egy államtitkárnak, majd telefont, táskát, papírokat kint hagyva, a Miniszterelnökségen egy alagsori félszobában megnézhette a háromezer oldalnyi angol nyelvű szerződést.

Jávor jegyzeteket készíthetett ugyan a Miniszterelnökség pecsétjével ellátott papírokra, de azokat nem vihette magával – előbb átvizsgálta őket a Miniszterelnökség, és személyesen Lázár János miniszter hagyta jóvá, hogy milyen minősített információkat kell törölni belőle. Erre három hónapig kellett várni.

A képviselő kedden kapta kézhez saját jegyzeteinek a másolatát: a szerződések címein túl egyetlen félmondatot hagytak meg, ami arról szól, hogy a kiégett fűtőelemeket csak akkor lehet Oroszországba visszaküldeni, ha azokat az orosz fél szállította.

Azt Jávor is elismeri, hogy a szerződéseknek vannak olyan elemei, amit okkal védenek, de a dokumentumokat áttekintve biztos abban, hogy azok 80 százalékának a nyilvánosságra hozatala semmilyen biztonsági vagy üzleti érdeket nem sértene, ellenben úgy gondolja, a magyar állampolgárok elemi joga, hogy megismerjék azt, mert végeredményben ők viselik a beruházás pénzügyi, társadalmi és környezeti kockázatait is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.