Közélet

Orbán már készül a TV2-csatára

Lehetséges, hogy Simicska csapata benézte a cégügyleteket, de még Vajnáék üzlete sem biztos, a miniszterelnök mindenesetre csak akkor lép a tévécsatorna ügyében, ha ez eldőlt.

A TV2 mögött álló céghálót tavaly kétszer is átszabták. A TV2-s ügyön tapasztalt, a részleteket jól ismerő ügyvédek dolgoztak. A Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda intézte az első adásvételt, amikor a Pro-7Sat.1 (P7s1) eladta a tévét a társaság két vezetőjének, Yvonne Dedericknek és Simon Zsoltnak. Ebben az irodában dolgozott Dederick férje, továbbá a cégnek partnere volt az az ügyvéd is, aki Simicska másik bizalmasa, Nyerges Zsolt cégügyeit is intézte – tudta meg a Népszabadság.

Az 1991 óta működő ügyvédi iroda időközben bezárt: a cég azután kezdeményezte saját megszűnését, hogy a TV2 mögött álló cégcsoport jelentősen átalakult.

Lehetséges, hogy Simicskáék benézték az ügyet.

Fonyó ugyanis azt nyilatkozta, hogy „azonnali hatállyal” kirúgta Dedericket és Simont, mert az engedélye nélkül írta alá a szerződést Vajnával. Erre azonban csak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyével lett volna joga. Egy ekkora médiapiaci ügylethez a koncentráció miatt versenyhivatali áldásra van szükség.

Mindemellett Dederick és Simon is tagadta, hogy bármikor opciós vagy elővásárlási jogot adó szerződést kötöttek volna Fonyóval, és a Vajnával kötött megállapodást a TV2 korábbi német tulajdonosa, a Pro7Sat.1 is szentesítette.

Simicskáék attól tartanak, az átszervezés ellenük irányult, és hatással lesz a mostani jogvitára, amelyet a Fidesz vezérkara is nagy figyelemmel kísér. A lap szerint a Fidesz vezető köreiben tudtak arról, hogy Simicska tárgyalásokat folytatott a TV2 megvételéről. Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtök este tájékoztatást kapott a csatorna adásvételével kapcsolatban kialakult kaotikus helyzetről.

A Fidesz egyik vezető politikusa azt mondta, kivárnak néhány hetet, hogy Vajna vagy Simicska kerül-e ki győztesen a TV2-ért vívott jogi csatából.

Addig elhalasztják az állami hirdetések elosztásáról és a kábelszolgáltatási díj bevezetéséről szóló döntéseket, amely pedig a terjesztési bevételeknek köszönhetően akár 6 milliárd forintot is hozhat a TV2 konyhájára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik