Közélet

Jönnek az antikommunista ellenállók büszkeségpontjai

Akár kéttucatnyi, antikommunista ellenállóknak emléket állító “büszkeségpont” is létrejöhet az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a jövő évi megemlékezések kormánybiztosa az MTI-nek.

Felidézte, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének elképzelése szerint minden településnek lehetősége lesz arra, hogy felmutassa saját hőseit, megőrizve, ápolva emléküket. Hozzátette: az 1945 és 1956 közötti ellenállás még nem foglalta el az őt megillető helyet a köztudatban.

Schmidt Mária azt mondta, a csütörtökön nyíló Szabadság Házának példája alapján akarnak országos mozgalmat indítani. A békéssámsoni múzeum az 1950-es évek első felének egyik legjelentősebb hazai antikommunista ellenálló szervezetének állít emléket.

“Szeretnénk, ha ez a kezdeményezés mozgalommá válna, hogy más települések is megmutathassák, mivel járultak hozzá közös történelmünkhöz” – mondta.

Bízik abban, hogy ezek a “büszkeségpontok” – legyen szó kiállításokról, szobrokról, emlékszobákról – az ország minden szegletében megjelennek majd. Csak 1945 és 1956 között mintegy négyszáz embert végeztek ki politikai okokból, ám ennél jóval többen voltak, akiket bebörtönöztek, akiknek az életét tönkretették – ismertette.

Mindezekből sokkal jobban megérthetjük, miért robbant ki az ’56-os forradalom, és miért érezték úgy a magyarok: mindenáron ki kell vívniuk szabadságukat – fogalmazott a főigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik