tv2
Közélet

Fonyóék bejegyeztették tulajdonjogukat a TV2 holdingcégében

Jogilag a helyzet korántsem egyértelmű, hosszú pereskedésre lehet számítani, de ez elbizonytalaníthatja Vajnáék vásárlásának finanszírozóit is.

Megszerezte a TV2-botrány kulcsdokumentumait a 444. A portál azt írta: már 2013-ban Simicskáék voltak a háttérben, amikor a TV2 menedzsmentjének két tagja, Simon Zsolt és Yvonne Dederick megvette a csatornát működtető MTM-SBS Zrt-t a német ProSiebenSat1-től. A tranzakcióra az eladó adott hitelt. Két vevő volt ekkor: Simon cége, a CCA Vízió Kft. és Dederick cége, a D6D Kft. A két kft. létrehozott egy közös céget, a CCA-D6D Kft-t, mely alatt két újabb, a tévét üzemeltető kft. jött létre.

Simon és Dederick 2013 decemberében nyilatkozatot írt alá a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Média Zrt-vel arról, hogy egy előre meg nem határozott időpontban átruházzák a D6D-ben, illetve a CCA-ban meglévő üzletrészüket. A 444 bemutatta azt a dokumentumot is, amely alapján idén október 13-án Fonyóékhoz került Simon Zsolt üzletrésze.

Ugyanakkor Simon és Dederick még 2014 júniusában hozzálátott a cégek átszervezéséhez. A tévét üzemeltető cégeket a TV2 Média Csoport Kft-be olvasztották be. Ennek kizárólagos tulajdonosa továbbra is a CCA-D6D Kft. volt. Csakhogy ezután a két tulajdonos saját magának értékesítette a cégeik tulajdonában lévő üzletrészeket, így közvetlenül váltak a CCA-D6D tulajdonosaivá. 2014 novemberében aztán a CCA-D6D helyett a TV2 Media Group Holdings lett a TV2 Média Csoport Kft. tulajdonosa.

Már 2014. decemberében elkezdődtek a tárgyalások Dederick és Simon, valamint Vajna cége közt a TV2 Média Csoport Kft. eladásáról. Az üzemeltető cég esetében már nem mutatható ki egyértelműen a jogfolytonosság azokkal a cégekkel, amelyekre Fonyóék opciós szerződései vonatkoztak. Ugyanakkor 2015. október 13-án Fonyóék ügyvédje aláírta az üzletrészek átruházásáról szóló nyilatkozatot. Két nappal később jelentették be, hogy Vajnáék megvették a TV2 Média Csoport Kft-t, de nem sokkal később a Megapolis Média is közleményt adott ki, hogy ők már két nappal korábban megvették a TV2 Media Group Holdingot, amelynek vezetői jogtalanul adták el az alá tartozó üzemeltető kft-t.

Hétfőn Fonyóék kezdeményezték a cégbíróságon tulajdonjoguk bejegyzését a holdingcégben, ami visszamenőlegesen, csütörtöktől hatályos, épp attól a naptól, amikor Vajnáék bejelentették a vásárlást. Ezzel ténylegesen is irányíthatják a vagyonkezelőt, döntéseket hozhatnak, képviselhetik a céget. Noha jogilag a helyzet korántsem egyértelmű és elhúzódó pereskedésre lehet számítani, a helyzet elbizonytalaníthatja Vajnáék vásárlásának finanszírozóit. Egyelőre mindkét fél óvatosan nyilatkozik, bár magabiztosan állítják, hogy nekik van igazuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik