Közélet

Lezárták a magyar-horvát zöldhatárt

Éjfélkor életbe lépett az újabb határzár. Szigorított ellenőrzés lesz, a migránsok két tranzitzónában nyújthatják be menekültügyi kérelmeiket.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Zákányban jelentette be a határzárat. Azt is elmondta, hogy ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon. Hozzátette, hogy két tranzitzónát alakítottak ki, ahol az országba belépőket regisztrálják majd. A legális belépés továbbra is lehetséges a magyar-horvát határon is – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Szijjártó magyart védene

Szijjártó Péter szerint a határzártól azt várják, hogy – mint korábban a szerb határszakaszon – minimálisra csökkenjen a magyar határt illegálisan átlépők száma. Ezzel együtt folyamatosan figyelni fogják, hogyan változnak a migránsútvonalak.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 péntek esti műsorában azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette, hogy a rendőrség fel van készülve arra, “ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket”.

Galéria
A nyitott magyar-horvát zöldhatáron Magyarországra belépő illegális bevándorlók utolsó csoportja Zákány közelében 2015. október 17-én. Éjfélt követően Magyarország műszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. MTI fotó: Varga György

Orbán: „Európa értékeit védelmezzük”

A német Focus című lapnak adott interjújában a magyar miniszterelnök azt mondta, Görögország lehetetlen helyzetbe hozott bennünket és Ausztriát.

És ezt is: az Európai Unió 2000-ben kitűzött céljai nem valósultak meg, de így is Európa a legjobb hely a világon. Ugyanakkor egyensúlytalanság alakult ki Brüsszel és a tagállamok között, ez a mai problémák egyik forrása.

Orbán Viktor szerint a menekültpolitikának tagállami hatáskörben kell lennie.

Mindenkit megillet az emberi méltósághoz és a biztonsághoz fűződő jog, de egy német élet vagy egy magyar élet nem jár mindenkinek, csak azoknak, akik megdolgoztak érte.

A horvátok, a szlovén határra viszik a menekülteket

Horvátország életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat – jelentette be Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak pénteken Opatovacon. Vesna Pusic horvát külügyminiszter a Nova TV horvát televíziónak pedig úgy nyilatkozott:

Magyarország azzal, hogy határzárat rendel el, nem fogja tudni megállítani a migránsokat, azok továbbra is jönni fognak Horvátországba és Szerbiába is.

Pusic azt is mondta, az unió külső határait Görögországban kell megvédeni, amelyre ott van a Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerveinek koordinációjáért felelős intézménye.

A szlovének mindeközben megerősítették a rendőri jelenlétet a horvát-szlovén határnál.

Legfrissebb anyagaink a menekültválságról erre.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik