Közélet

A Fidesz legyőzhető, de nem a mostani ellenzékkel

szigetvari-viktor(430x286).jpg (Array)
szigetvari-viktor(430x286).jpg (Array)
Az Együtt elnöke szerint a választók többsége kormányváltást akar, de ehhez új ellenzék, új program, új szövetség kell.

Szigetvári Viktor az Együtt – a Korszakváltók Pártja küldöttgyűlésén vitaindító beszédében azt mondta: 2015 egy elvesztegetett év, nőtt a megosztottság és az ország lemaradása, lassult a növekedés és 2016 sem lesz a változásé, mára bizonyossá vált, hogy a “magyar populista jobboldal” két pártja, a Fidesz és a Jobbik egyaránt “zsákutcás jövőt” kínál az országnak.

A pártelnök úgy látja, jelenleg a kormányváltást akarók vannak többségben, de ők erőteljes, új ellenzéki politizálást szeretnének, és ehhez mindenkitől nagyobb elszántság szükséges. Az ellenzék változatlanságában senki sem érdekelt, aki kormányváltást akar,

aki nem változik, az Orbán Viktornak a kottájából játszik

Tanulva a 2014-es választásból, ugyanúgy, ugyanazokkal, ha nem változnak meg, még egyszer nem fognak össze – közölte a pártelnök. A győzelemhez mindenkinek változnia kell, és csak a változás után érdemes együttműködni, különben nem lesz új, győztes választási szövetség a Fidesszel szemben. Arra is kitért, hogy ha egyedül maradnak 2018-ra, akkor sem szabad megijedni, önállóan is készek a megmérettetésre.

Azt ígérte, sem idén, sem a jövőben nem foglalkoznak mások belső ügyeivel, “semmi hatalmi harc a koncon az ellenzéki marakodásban”. A politikus szerint a további aprózódás, a nyilvánosság előtt folytatott pártközi vagy párton belüli harc káros. Az Együtt politikusai csak akkor szólnak kritikusan a nyilvánosságban, ha valaki a jobboldali populizmusra baloldali populizmussal válaszol – tette hozzá.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: a magyar populista jobboldalt egy erős, mérsékelt szövetségnek kell leváltania. Ha mások is megváltoznak, nem csak ők, akkor ennek a szövetségnek meghatározó ereje lehet az Együtt, amely a józan középút pártja. A politika szerinte világszerte a populisták és józan centristák, nem pedig a jobb és baloldal küzdelméről szól.

Tanulni lehet a populistáktól

A centrista politikusokat említve hangsúlyozta, hogy ezek az emberek hisznek az állam által ellenőrzött versenyben és piacgazdaságban, támogatják a jóléti állam különböző formáit, a béke garanciájának az NATO-t, az Egyesült Államok és Európa szövetségét tekintik. Az Együtt ebben hisz. A populistáktól az elfogadhatatlan igazságtalanságok lefestésének képességét kell megtanulni, a megoldásaikat viszont, az “ég szerelmére felejtsük el” – mondta.

A verseny és a piac államkapitalista felszámolása, – “mondjon bármit is Schiffer András”- csak nyomort hoz – mondta. Hozzátette: a menekült- és bevándorlóellenes gyűlöletkeltés társadalmi és gazdasági zsákutca – akkor is, ha nem mindenki rasszista, aki megijed sok ezer iszlámhitű embertől. Az Együtt egyenes beszéddel küzd a populizmus, a “feudális elnyomás” és a korrupció ellen.

Az elnök pártja elképzelései között említette a jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését, a törekvők polgárosodásának erősítését és a középosztály lecsúszásának megállítását. Keresik a nemzeti kiegyezés lehetőségét is, mert nem keverik össze a Fidesz és a Jobbik politikusait a választóikkal. Az Együtt még nem elég erős, ezért jövőre még többet tesznek országos hálózatuk fejlesztéséért, minden városban szövetséget ajánlanak a józan középúton járó polgároknak.

Építik kapcsolatrendszerüket a civil szervezetekkel, és továbbra is bevonják őket minden megoldáskeresésükbe, a korrupció ellen tűzzel vassal küzdenek, az illiberális rendszert pedig “alkotmányos forradalommal elsöpörjük” – közölte A beszéd után a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik