Közélet

Minden, amit tudni akarsz a Simicska-Vajna háborúról

Mi lesz a TV2-vel? Vagy Simicska használja bunkósbotként az Orbán elleni harcában, vagy Andy Vajna csinál belőle egy bulváros köztévét. Miként jutottunk el idáig? Elmondjuk.

Félkövér, piros betűkkel írta be magát a közélet és a médiatörténet nagykönyvébe 2015. október 15-e, amikor is kiderült: két nap alatt kétszer adták el Magyarország második legnagyobb kereskedelmi csatornáját, a TV2-t. Simicska Lajos – illetve az ő médiabirodalmát évek óta kezelő Fonyó Károly birtokolta cég –  a pezsgőpukkanásoktól hangos örömünnep tetőfokán közölte: a TV2 nem lehet a kormánybiztosé, mivel már megvásárolták.

Tegyünk rendet a zűrzavarban – már amennyire ez jelen helyzetben lehetséges.

Ki kicsoda, mi micsoda?

TV2 Media Group Holdings Kft.: A  TV2-t a TV2 Média Csoport Kft. üzemelteti, melynek tulajdonosa a TV2 Media Group Holdings Kft. Nyilvános cégadatok szerint a TV2 Media Group Kft.-nek papíron két tulajdonosa van 2014. október 20. óta: Yvonne Dederick és Simon Zsolt. A hvg.hu szerint ők jogosultak a cégképviseletre is, tehát akár az ádásvételről is tárgyalhatnak.

Magyar Broadcasting Co. Kft.: A hvg.hu idén áprilisban írta meg, hogy Andy Vajna a nevére vett olyan cégeket, amelyek korábban csak az érdekeltségi körébe tartoztak. (A filmügyi kormánybiztos magyar vállalkozásai mögött húzódó kiterjedt offshore cégbirodalmat idén áprilisban az Átlátszó térképezte fel.) Az egyik, immáron hivatalosan is az ő nevére került cég az Első Magyar Online Kaszinó (EMOK) Kft. nevet éppen akkor a Magyar Broadcasting Co. Kft.-re változtató vállakozás volt. Az EMOK Kft.-t a rendkívül kedvező adószabályairól ismert luxemburgban bejegyzett Las Vegas Casino S.a.r.l. alapította 2012-ben. A cégnek eddig egyetlen forint árbevétele sem volt.

tv2_

Yvonne Dederick: A TV2 korábbi tulajdonosa, 2011-ben lett a csatorna gazdasági igazgatója, vezetőként, Simon Zsolttal közösen vásárolta meg a csoportot. A Magyar Narancs cikke szerint a tranzakció bejelentése előtt hat nappal öt új céget alapítottak, ezek közül kettő, a TV-HU1 Kft. és TV-CEE1 Kft. lett a TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt. közvetlen tulajdonosa. A vállalatokat a Szabadság téri Bank Center címén jegyezték be, itt üzemelt az ügylet jogi teendőit végző Weil Gotshal and Manges LLP jogi tanácsadó cég magyar kirendeltsége is. A tanácsadó céget Yvonne Dederick férje, a szintén amerikai David Dederick képviselte. A médiapiacot ismerők szerint Yvonne Dederick csak közvetítőként vehetett részt az ügyletben, a részleteket férje és Simon Zsolt dolgozták ki.

Simon Zsolt: 2010. október 25-én ült a TV2 vezetői székébe Simon Zsolt, aki korábban a a MEC Hungary-t, Magyarország akkoriban vezető médiaügynökségét vezette. A Magyar Narancs írta meg, hogy Simont erős kötelék fűzi a Fideszhez:  a 2010-es kampány során a családja tulajdonában lévő budakeszi könyvesbolt a párt hivatalos kopogtatócédula-gyűjtő helyeként működött. Simon, miután a csatorna egyik tulajdonosa lett, munkavállalóival közölte: ő csak névleges vezető, a valódi tulajdonosok magyar üzletemberek. Neveket természetesen nem említett.

Simicska Lajos: A Forbes szerint a 16. leggazdagabb magyar. Orbán Viktor kollégiumi szobatársa, milliárdos üzletember, a Fidesz egykori pénztárnoka, volt APEH-elnök,  akit gyakran oligarchaként emlegetnek. Kegyvesztettségét jól mutatja, ahogyan vállalkozásait szép sorban kivéreztetik a közbeszerzésekből való kizárással (később ezt feloldották), szerződésbontással. Simicska kálváriája akkor kezdődött, mikor a kormány őt kellemetlenül érintő reklámadóval kapcsolatos bejelentéseire a totális médiaháború emlegetésével reagált. Nem sokkal ezután médiabirodalmának több vezetője is faképnél hagyta: lelkiismereti okokból a Magyar Nemzet, az mno.hu, a Hír Tv és a Lánchíd Rádió vezetősége is felmondott. Simicska Orbán Viktort gecinek nevezte egy Indexnek adott interjúban, mivel szerinte Orbánék vették rá a vezetőket a gyors távozásra. Simicska Lajosról bővebben itt olvashat.

simicska_

Fonyó Károly: Simicska Lajos médiabirodalmáról írt igen részeletes cikket a Kreatív. Eszerint Fonyó a 90-es évek óta köthető Simicskához, 2011-ben a az állítása szerint néhány napja a TV2-is  megvásárló Megapolis Media Zrt. kaparintotta meg a Metropol ingyenes napilap kiadóját. A Magyar Narancs cikke szerint Simicska Lajos két kegyeltje, Liszkay Gábor és Fonyó Károly között osztotta fel a médiabirodalom irányítását. Fonyó a médiaipar üzleti és hirdetési szegmensét fogja össze, egyben az állami tulajdonú intézmények reklámköltései is nála futnak össze -írták. Azóta az állami reklámköltések megcsappantak. A veszprémi kézilabdacsapat elnöke.

Nyerges Zsolt: Simicska Lajos üzlettársa. A szolnoki ügyvéd gyors felemelkedéséről az Átlátszó írt portét. A cikk szerint Nyergesre az első Orbán-kormány idején akkor lett nagy szüksége a fontos pozíciókba emelt Simicskának: kellett valaki, aki elvégzi a csendes, de fontos munkát. A Közgép elnöke.

Andy Vajna: Kormánybiztos, üzletember, a bulvár állandó szereplője. Egy három évvel ezelőtti kormánydöntés értelmében a nyerőautomákat csak kaszinókban lehet elhelyezni, kaszinó koncessziós jogot viszont csak két, a kormányzattal jó kapcsolatot ápoló üzletember kapott: Andy Vajna és Szima Gábor. A Világgazdaság ápriliban írta meg, mekkora üzlet csöppent Vajna ölébe:  4 ezer négyzetméter alapterületen, 824 pénznyerő automata évi 15 milliárd forintra becsült éves bevételt hoz. Ő lehet Simicska Lajos helyett Orbán Viktor új barátja. A Vajna-életút állomásaiért ide kell kattintania.

vajna_

Mi történt eddig?

  • 2013. december: bejelentik, hogy Yvonne Perla Dederick gazdasági igazgató és Simon Zsolt vezérigazgató megvásárolták a ProSiebenSat.1 csoporttól a  TV2-t üzemeltető MTM-SBS Zrt.-t. A pontos vételár nem derült ki, mindössze annyit lehetett tudni, hogy a páros 20 milliárd forintot is meghaladó összeget fizethetett a németeknek, a sajtóban terjedő pletykák 25 milliárd forinthoz közelítő árról szóltak. Simon elismerte: nem tudták volna egyedül kifizetni a csatorna árát, magyar befektetők állnak mögötte, akiknek kilétét még ma is homály fedi. Az eladás a TV2 csoport minden tagját és eszközét érintette, így a SuperTV2-t, a FEM3-at és a Pro4-et is.
  • 2014. január: az MSZP és az Együtt-PM szövetség ismeretlen tettes ellen, gazdasági csalás gyanújával  tett feljelentést a csatorna értékesítésének körülményei miatt. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM  társelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: jó okuk van azt feltételezni, hogy a TV2 valódi tulajdonosai nem a Dederick és Simon tulajdonában lévő társaságok. Braun Róbert MSZP-s politikus ugyanitt arról beszélt, hogy egyértelmű kapcsolat van a TV2 értékesítésében részt vevő Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda és Nyerges Zsolt üzletember között. Dederick és Simon tagadták, hogy strómanok lennének
  • 2015. október. 13.: A Fonyó Károly 100 százalékos tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. megvásárolja a  TV2 Media Group Holdings Kft. 100%-os üzletrészét, tehát a TV2 csoportot. Állítja Fonyó Károly.
  • 2015. október 15.:  A Magyar Broadcasting Co. Kft. veszi át a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, aláírták az adásvételi szerződést is – közölte maga a TV2 délelőtt. Andy Vajna sajtótájékoztatóján személyesen mutatta be a csatorna új vezérigazgatóját, Dirk Gerkenst, a konkurens RTL Klub korábbi vezetőjét. Kora este köpött az ünneplők levesébe Fonyó, mikor a tulajonában lévő cég, a Megapolis Media Zrt. közleménybe jelentette be a két nappal korábbi tranzakciót, valamint hogy a két korábbi vezetőt visszahívják.Fonyó az ATV Egyenes Beszéd című műsorában sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy cégének elővásárlási joga lett volna a TV2 esetében. Mint mondta, a 13-ai adásvételi szerződésről Yvonne Dederick és Simon Zsolt is tudtak, hiszen tőlük vette meg a csatornát. A vezetők nem adhatták volna el a céget Vajnának – állította Fonyó, aki a vételárról üzleti titokra hivatkozva nem beszélt, azt azonban megerősítette, hogy a TV2 csoport jelentős, többmilliárdos adósságot halmozott fel. Az üzletember azt mondta: mélyebben nem szeretne belemenni „annak a szerződéses konstrukciónak az ismertetésébe, aminek alapján megvásároltuk a TV2-t birtokló cég üzletrészét.”  Mindenesetre Fonyó is értetlenül állt a fejlemények előtt és pereskedésre számít.
  • 2015. október 16.: Dirk Gerkens a nol.hu-nak arról beszélt, hogy a TV2 a tulajdonosváltás után sem lesz kormányközeli. „Vajna az egyedüli tulajdonos” – mondta a lapnak az új vezérigazgató (?).“A Rogán–Vajna–Habony hármas adófizetői pénzt öntene a csatornába” – állította Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, aki hozzátette: erre nem kaptak választói felhatalmazást. Szigetvári emlékeztetett: korábban már figyelmeztettek a TV2 tulajdonlása körüli feltételezett anomáliákra.Az Origo értesülései szerint Simicska még jóval a geci-gate kirobbanása előtt, 2014 szeptemberében vásárolta meg a TV2 elővásárlási jogát 1 millió euróért. Fonyó Károly ezt nem cáfolta, de nem is erősítette meg. Azt viszont biztosan állította, hogy van jelöltje a TV2 vezérigazgatói posztjára és nem Dirk Gerkens az. A Fidesz belvárosi feljelentőembere pedig az ügyészséghez fordult a TV2 eladása miatt.Yvonne Dederick és Simon Zsolt a tenyek.hu-nak azt állították: Simicska bejelentése nem több műbalhénál, szerintük “abszurd az egész”, a Megapolisnak nem volt elővételi joga. Állítólag a TV2 jelenleg is az ő tulajdonukban van, ahogy eddig is, és az október 15-én bejelentett tranzakció lezárásáig ügyvezetőként is az eddig megszokott módon tevékenykednek.

Mi az elővásárlási jog

Az elővásárlási jog alapján a jogosult abban az esetben, ha a tulajdonos a dolgot el akarja adni, azt a vételi ajánlattal legalább megegyező feltételekkel, az ajánlatot adó személyt megelőzve megveheti. Az elővásárlási jog mint előjog csak az adásvétel esetében érvényesül, gyakorlásának feltétele a tulajdonos eladási szándéka, valamint egy kívülről jövő vételi ajánlat, amellyel szemben a jogosult elővásárlási jogával élhet.

Mi várható?

Alapvetően semmi jó: vagy Simicska Lajos használhatja bunkósbotként a TV2-t az Orbán elleni harcában, vagy a kormánypárttal kifejezetten jó kapcsolatot ápoló Vajna kezei alatt közvetítheti a csatorna azokat az üzeneteket, amelyeket most a köztévé igyekszik a lakosságba diktálni. Vajna – vagy Orbán Viktor – foga nem véletlenül fájhat a TV2-re, szakmai körökben evidencia, hogy az online piacon a kormánypártok nem tudják megszólítani a fiatalokat, akik gyaníthatóan nem az M1 közszolgálati hírcsatornát választják, ha tévézni szottyan kedvük, a Petőfi TV pedig jellegénél fogva mérsékelten alkalmas a feladatra. A kétségbeesett kapálózásra jó példa a 888.hu, amely egyelőre elvetélt reményként igyekszik a fejét a víz felett tartani. Ami nem jött be G. Fodor Gábornak a 888.hu-val, az sikerülhet az ország jelenleg második legnagyobb kereskedelmi csatornájának, Andy Vajna pedig már jelezte: kész pénzt, paripát, fegyvert biztosítani a csatorna felvirágoztatására.

Külön szomorú, hogy a kormány intézkedéseivel kevésbé szimpatizálók az „ellenségem ellensége a barátom” elv alapján egyfajta igazságosztóként, megtorlóként tekintenek Simicska Lajosra. A düh úgy tűnik rosszul hat a középtávú emlékezetre, pedig a Közgép számtalan, homályos közbeszerzésen nyert megbízása, a reklámpiacba való erőszakos beavatkozás, az állami pénzek a Simicska-birodalomba csatornázása ütüttek akkorát, hogy még sajogjon.

Az pedig a magyar közállapotok szomorú látlelete, hogy a Fidesz emlőjén nevelkedett üzletemberek azon tusakodnak, ki vett meg egy több tízmilliárdot érő komplett tévétársaság-csoportot.

Ki vette meg? Hát mi, adófizetők.

Egyéb TV2-s anyagokért, ide kattints!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik